Francuska triler-drama “Anatomija pada” najbolji je film festivala u Cannesu

Francuska sudska triler-drama „Anatomy of a Fall“ redateljice Justine Triet najbolji je film ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, odlučio je žiri predvođen lanjskim pobjednikom Rubenom Ostlundom. U filmu „Anatomy of a Fall“ briljira njemačka glumica Sandra Hüller koja glumi spisateljicu koja je optužena za umorstvo svog supruga koji je pao s tavana kuće u Francuskoj i preminuo. Kroz sudsku dramu opisuje se njen kompleksni lik, prolazi se kroz njihov brak u kojem imaju slabovidnog 11-godišnjeg sina, secira se njena biseksualnost, što rezultira izvrsnim filmom.

Osvajanjem Zlatne palme ovaj je film pobijedio glavne konkurente, britanski film „The Zone of Interest“ redatelja Jonathana Glazera, koji je osvojio Grand Prix, drugu nagradu po važnosti, te finski „Fallen Leaves“ kojeg je režirao Aki Kaurismäki i koji je osvojio nagradu žirija, treću po važnosti.

Francuski redatelj vijetnamskog podrijetla Tran Anh Hung proglađen je najboljim redateljem za film „The Pot au Feu“, priču u ljubavi, hrani i kuhanju u kojem glume Juliette Binoche i Benoit Magimel. Za najboljeg scenarista proglašen je Japanac Yûji Sakamoto za film „Monster“ koji je režirao Kore-eda Hirokazu, priči za koju vam se isprva čini da govori o vršnjačkom nasilju u školi, zatim nasilju profesora nad učenikom, a kada se sve kockice slože dobivate drugačiji rezultat.

Još jedan Japanac je osvojio nagradu, to je Koji Yakusho koji je proglašen najboljim glumcem u filmu „ Perfect Days“ njemačkog redatelja Wima Wendersa. Najbolja glumica je Turkinja Merve Dizdar za ulogu u filmu „About Dry Grasses“ redatelja Nurija Bilge Ceylana.

Lista osvajača nagrada 76. filmskog festivala u Cannesu:

Zlatna palma: „Anatomy of a Fall“, Justine Triet
Grand Prix: „The Zone of Interest“, Jonathan Glazer
Nagrada žirija: „Fallen Leaves“, Aki Kaurismäki
Najbolji glumac: Koji Yakusho, „Perfect Days“
Najbolja glumica: Merve Dizdar, „About Dry Grasses“
Najbolji redatelj: Tran Anh Hung, „The Pot au Feu“
Najbolji scenarist: Yûji Sakamoto, „Monster“

Komentiraj

nacional banner
nacional banner