Dobit Shella udvostručila se na rekordnih 40 milijardi dolara. Naftne kompanije profitiraju na ratu u Ukrajini

Shell je 2022. godine ostvario rekordnu dobit od gotovo 40 milijardi dolara, više nego dvostruko više nego prethodne godine nakon što su cijene nafte i plina skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Najveća europska naftna kompanija po prihodima objavila je u četvrtak konsolidiranu cjelogodišnju zaradu od 39,9 milijardi dolara – više nego dvostruko u odnosu na 19,3 milijarde dolara koliko je objavila 2021. godine – potaknuta dobrim rezultatima u svom poslovanju trgovanja plinom. Dionice tvrtke porasle su 2,6% na londonskoj burzi.

Nešto više od 40% Shellove cjelogodišnje zarade došlo je od njegovog integriranog poslovanja s plinom, koje uključuje operacije trgovanja ukapljenim prirodnim plinom. Ta poslovna jedinica je odgovorna za gotovo dvije trećine Shellove dobiti od 9,8 milijardi dolara u posljednja tri mjeseca godine.

Izvršni direktor Shella Wael Sawan rekao je da rezultati “pokazuju snagu Shellovog diferenciranog portfelja, kao i  sposobnost da isporučimo vitalnu energiju našim kupcima u nestabilnom svijetu.”

Zarada je posljednja u nizu rekordnih rezultata najvećih svjetskih energetskih tvrtki, koje su uživale u velikoj dobiti zahvaljujući skoku cijena nafte i plina.

ExxonMobil je ovaj tjedan objavio rekordnu cjelogodišnju zaradu od 59,1 milijarde dolara. Prošli je mjesec Chevron (CVX) izvijestio o rekordnoj dobiti u cijeloj godini od 36,5 milijardi dolara.

To je dovelo do ponovnih poziva na povećanje poreza. Vlade u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji već su uvele nepredviđene poreze na dobit naftnih kompanija, a prihod se koristi za pomoć kućanstvima koja se bore s rastućim računima za energiju.

Shell je rekao da očekuje da će u 2022. uzeti dodatnih 2,3 milijarde dolara poreza u vezi s porezom na nepredviđenu dobit u EU i porezom na energetsku dobit u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kompanija je platila 13,1 milijardu dolara poreza na globalnoj razini 2022.
Više za dioničare

Shell je također najavio još jedan program otkupa dionica vrijedan 4 milijarde dolara za koji očekuje da će biti završen do svibnja i potvrdio da će povećati svoju dividendu po dionici za 15% u četvrtom kvartalu.

Kompanija je vratila 26 milijardi dolara dioničarima u 2022. kroz otkup dionica i isplatu dividendi.

Za usporedbu, prošle je godine potrošio oko 21 milijardu dolara na svoje poslovanje s niskom ili nultom emisijom ugljika, ili otprilike jednu trećinu ukupnih rashoda, rekao je glavni financijski direktor Sinead Gorman novinarima u pozivu u četvrtak.

Od toga je oko 4 milijarde dolara uloženo u posao Renewables and Energy Solutions, koji uključuje proizvodnju električne energije, proizvodnju vodika, hvatanje i skladištenje ugljika te trgovanje ugljičnim kreditima. Ta jedinica je generirala manje od 5% dobiti grupe u 2022., naglašavajući razmjere izazova s ​​kojima se Shell suočava dok se pokušava odmaknuti od nafte i plina prema energiji s nižim udjelom ugljika.

Tvrtka je u četvrtak naišla na kritike klimatskih aktivista jer ne djeluje dovoljno brzo. “Shell ne može tvrditi da je u tranziciji sve dok ulaganja u fosilna goriva nadmašuju ulaganja u obnovljive izvore energije”, rekao je Mark van Baal, osnivač dioničarske aktivističke skupine Follow This, u izjavi. “Većina Shellovih ulaganja ostaje vezana uz poslovanje s fosilnim gorivima jer tvrtka nema cilj smanjiti svoje ukupne emisije CO2 u ovom desetljeću.” Shell je 2022. godine uložio oko 12,4 milijarde dolara u svoje integrirane jedinice za istraživanje plina i nafte.

Upitan može li Shell više ulagati u obnovljive izvore energije, Sawan je rekao kako vjeruje da tvrtka “pronalazi pravu ravnotežu u raspodjeli kapitala”.

Rekao je da je Shell na putu da prepolovi emisije iz vlastitih operacija do 2030. u usporedbi s razinama iz 2016. Više od 90% Shellovih emisija dolazi od korištenja njegovih proizvoda od strane kupaca. Planira smanjiti te takozvane emisije “scope 3” za 20% do 2030. godine.

Shell planira do 2050. godine postati tvrtka s nultom neto emisijom ugljičnog dioksida.

Aktivisti Greenpeacea organiziraju prosvjed ovog tjedna protiv broda koji je unajmio Shell u Atlantskom oceanu i prevozi opremu za ponovni razvoj naftnog i plinskog polja Penguins u Sjevernom moru. Skupina za zaštitu okoliša rekla je u izjavi da prosvjed ima za cilj “ukazati na svjetsko klimatsko razaranje koje je uzrokovao Shell”.

U izjavi koju je podijelio s CNN-om, glasnogovornik Shella rekao je da su se aktivisti ukrcali na “brod u pokretu u teškim uvjetima” i da “izazivaju stvarnu sigurnosnu zabrinutost”.

“Projekti poput Pingvina … pomažu smanjiti ovisnost Ujedinjenog Kraljevstva o većem ugljiku i skupljem uvozu energije. Lokalno proizvedena, odgovorna proizvodnja nafte i plina ključna je za energetsku sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i potpuno je u skladu s nultom putanjom”, dodao je glasnogovornik.

Komentiraj