DOBIO JE NAJVIŠE GLASOVA! Glavni tajnik DP-a: Prije bih pregovarao s Anušićem, nego s Plenkovićem

Autor:

17.04.2024.., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatsko socijalno-libaralne stranke (HSLS), Hrvatske demokrscanske stranke (HDS), Hrvatske narodne stranke (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u hotelu Westin. Ivan Anusic Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Josipom Dabrom, glavni tajnik Domovinskog pokreta, otkrio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV može li Andrej Plenković nešto ponuditi da SDSS bude dio Vlade i većine.

Domovinski pokret je komunicirao od samog početka i kampanje i prije toga i apelirao HDZ-u što radi SDSS tako da je to jedna od ključnih točaka da SDSS u Vladajućoj strukturi ne postoji”, rekao je u razgovoru za Danas.hr.

“Mi ne možemo zabraniti nikome da bude za ili protiv. Ono što se tiče DP-a – SDSS ne treba niti će trebati“, dodao je.

Zašto vam smeta srpska nacionalna manjina, upitan je. “Nama ne smeta srpska nacionalna manjina, i mi smo na svojim listama imali pripadnike srpske nacionalne manjine tako da u ovom slučaju nemojmo govoriti o srpskoj nacionalnoj manjini ili bilo kojoj drugoj”, kaže Dabro.

“Zna se odakle je nastao, tko je predsjednik glavnog odbora, tko su ti ljudi bili 90-ih godina…”, dodao je.

Otkrio je i kad je prvi sastanak s HDZ-om. “Sutra je prvo predsjedništvo DP-a sa saborskim novoizabranim zastupnicima gdje ćemo donijeti okvir, potvrditi pregovarački tim koji je u sastavu Penave, Radića, Barna i moja malenkost i onda ćemo razgovarati sa svima. Nismo se mi vjenčali za HDZ i da krene ‘dok nas smrt ne rastavu’, otvorene su oba dvije opcije”, kaže.

Je li točno da su vam ponuđena četiri ministarstva, upitan je. “Mi nismo trgovci, niti ćemo prodati svoj interes niti je to istina. Nije uopće bilo takvih razgovora niti se razgovarao formalno s bilo kime.”

Imate svoj program, ali neka ministarstva su vam važna. Bez kojeg ne bi ušli u Vladu? “Nama je ključni hrvatski nacionalni interes. O ministarstvu ne želimo razgovarati. Naše politike su da riješimo problem demografskog sloma, pokušavamo vratiti mlade iseljene ljude koji su otišli iz Hrvatske”, odgovorio je.

A na pitanje sudjeluje li u razgovorima ministar Ivan Anušić, odgovorio je: “Ja sam razgovarao s njim, koliko imam informaciju, on je ključni čovjek za pregovore, koji je imenovan od predsjednika HDZ-a, razgovarali smo neformalno.”

Vjerujete li više Anušiću ili Plenkoviću? “Prije svega mi se bavimo politikom, nemamo mi tu kome što vjerovati. Anušiću vjerujem osobno jer smo dugogodišnji prijatelji i mislim da je on najbolji potez da se uključi u pregovore i dobio je najviše glasova. Prije bi se s Anušićem, nego s Plenkovićem, ali Plenković je predsjednik HDZ-a, njegova je zadnja”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.