Odaziv birača na francuskim parlamentarnim izborima u nedjelju do podneva je iznosio 19,24 posto, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako javljaju agencije, odaziv je nešto manji u odnosu na izlaznost do podneva u prvom krugu parlamentarnih izbora održanih 2012., koja je iznosila 21,06 posto.

Biračka mjesto otvorena su jutros u 8,00 sati, a bit će zatvorena u 20,00 sati.

Među onima koji su do podneva dali svoj glas je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u Elizejsku palaču došao prije mjesec dana i čijoj se stranci REM predviđa osvajanje većine zastupničkih mjesta.

Francuski birači u nedjelju su izašli na prvi od dva kruga parlamentarnih izbora.

Ankete pokazuju da će Macronova stranka  (REM) sa saveznicima osvojiti najmanje 30 posto glasova, dok će republikanci osvojiti oko 20 posto a ultradesna Nacionalna fronta oko 17 posto glasova.

To bi se pretvorilo u Macronovu nadmoćnu većinu u drugom krugu glasovanja.

Ne bude li jasnog pobjednika na izborima, Macron će morati sklapati kompromise s političkim suparnicima.

Za novog predsjednika će biti još gore ako neka druga stranka osvoji apsolutnu većinu. U tom bi slučaju bio prisiljen imenovati premijera iz redova te stranke i faktički izgubiti kontrolu nad unutarnjom politikom.

Macronov REM će po projekcijama agencija za ispitivanje javnoga mnijenja osvojiti uvjerljivu većinu od 330 do 360 mandata u parlamentu s 577 mjesta. Republikancima bi moglo pripasti između 135 i 150.

Pravi se potop predviđa donedavno vladajućim socijalistima bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea koji će izgubiti veliku većinu od 280 mandata koje su osvojili 2012. godine.

Socijalistima, kojima je Macron preoteo sve centrističke birače, prijeti i radikalna ljevica predvođena predsjedničkim kandidatom Jean-Luc Melenchonom. Njegova stranka Nepokorena Francuska nada se prvim mandatima u svojoj povijesti.

I Nacionalna fronta Marine Le Pen nada se da će se njezin uspjeh na predsjedničkim izborima nadograditi uspjehom na parlamentarnim. Ta je stranka na izborima 2012. osvojila dva mandata.

Komentiraj