Djelatnici Hrvatskog saveza slijepih traže pomoć zbog mobbinga

Anonimno pismo ukazuje na nepravilnosti u radu izvršne direktorice Saveza Andreje Veljače koja sve opovrgava

Zagreb News je u posjedu opsežne dokumentacije u kojoj se Hrvatski savez slijepih i izvršnu direktoricu te udruge Andreju Veljaču proziva za mobbing i niz kriminalnih radnji.

“Obraćamo Vam se kao zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih. Prve korake smo poduzeli: obavijestili i zatražili zaštitu predsjednika svih udruga slijepih, izvršnih direktora udruga slijepih i članova udruga slijepih od mobbinga i zlostavljanja na radnome mjestu od strane izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih Andreje Veljače. Nažalost nismo dobili zaštitu. Štoviše, dobili smo pojačani napad, mobbing i prijetnje policijom, otkazima i bili smo prisiljeni potpisati da nismo sudjelovali u pisanju anonimne predstavke i da istu ne podržavamo. Prvi slučaj mobbinga od strane Andreje Veljače bio je na prethodnu izvršnu direktoricu Karmen Nenadić davanjem izvanrednog otkaza. Slučaj je završio na sudu i Karmen Nenadić je dobila spor, utvrđeno je da je otkaz bio neosnovan i nezakonit”, piše u jednoj od anonimnih predstavki.

U drugoj anonimnoj prijavi djelatnici Hrvatskog saveza slijepih dodatno su pobrojali niz ‘’grijeha’’ koje pripisuju izvršnoj direktorici. Između ostalog kažu: “Osim što izvršna direktorica Andreja Veljača degradira ljude ona zapošljava sebi podobne ljude mimo UO, isplaćuje novac na ruke za sumnjive radove te se miješa se u rad drugih udruga u Hrvatskoj.”
O slučaju Karmen Nenadić

ZgNews je razgovarao s odvjetnicom Nedom Marasović koja je potvrdila da je Karmen Nenadić nakon 17 godina rada u ovoj udruzi dobila izvanredan otkaz ugovora o radu, čime je preko noći ostala bez radnog odnosa i bez ikakvih primanja, pri čemu naglašava da je njezina stranka osoba sa 100% oštećenja vida na oba oka.

“U trenutku donošenja odluke o izvanrednom otkazu Karmen Nenadić radila je na radnom mjestu voditelj projekta i upravo se na toj činjenici, a koju smo isticali već u samoj tužbi, temeljila nezakonitost otkazivanja. Naime, Karmen Nenadić je prethodno tom radnom mjestu imala ugovor o radu za radno mjesto izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih. S obzirom na to je Savez smatrao da ga je Karmen Nenadić financijski oštetila radeći na tom radnom mjestu, Upravni odbor je 9. 6. 2017. Karmen Nenadić ponudio novi ugovor o radu za radno mjesto voditelja projekta. Dakle, iako je smatrao da je Karmen Nenadić učinila navodno teške povrede obveza iz radnog odnosa, poslodavac joj je ponudio potpuno drugi ugovor o radu.”

Neda Marasović pojašnjava kako je tri mjeseca nakon sklapanja novog ugovora o radu Karmen Nenadić dobila izvanredni otkaz iako nije počinila nikakvu povredu obveza iz radnog odnosa, nakon čega protiv poslodavca podiže tužbu na Općinskom radnom sudu u Zagrebu i dobiva spor. “Nakon toga presuda je postala pravomoćna, potvrđena je presudom Županijskog suda u Rijeci, a trenutno se predmet nalazi po reviziji Hrvatskog saveza slijepih na Vrhovnom sudu.

Karmen Nenadić trenutno je nezaposlena, traži posao koliko joj to zdravstveno stanje omogućuje, volontira na nekoliko projekata a financijski je pomažu roditelji umirovljenici i prijatelji.
Anonimnu prijavu zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih poslali su i na adresu Udruge mobbing. “U slučaju anonimne prijave upućene putem elektronske pošte mi smo u Udruzi mobbing zauzeli stav da na takve prijave odgovorimo iako su se prijavitelji obratili na više adresa. Udruga mobbing pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć i naš je stav da netko tko je napisao mail čeka s druge strane odgovor pa smo pošiljatelju dali pravnu uputu što može učiniti, kojim tijelima se može i na koji način obratiti”, kaže predsjednica Udruge mobbing Jadranka Apostolovski.

Na anonimne prijave zaposlenika Hrvatskog saveza slijepih za ZgNews očitovali su se predsjednik udruge Vojin Perić i prozvana izvršna direktorica Andreja Veljača.

“Kao izvršna direktorica, legitimno izabrana od upravljačkih tijela sukladno Statutu kao najvišem aktu Saveza, vodim rad stručne službe u kojoj je zaposleno 12 osoba na neodređeno vrijeme, a ostale suradnike, koordinatore i izvoditelje projektnih aktivnosti zapošljavamo sukladno odobrenim projektnim prijedlozima jer naše financiranje nije kontinuirano. Zbog svega navedenog, a u odnosu na sadržaj Vaših pitanja i citata, kao slijepa osoba koja svoj posao doživljava kao poziv, a čiji je rad ocijenjen izrazito uspješnim i predanim, kategorički odbacujem i gnušam se iznesenih tvrdnji te se od istih u potpunosti ograđujem i osuđujem takve laži i neistine bez dokaza i uporišta. Moj je rad stručan, zakonit i apsolutno transparentan, a za svoj sam rad odgovorna predsjedniku, Upravnom odboru i Skupštini. Pretpostavljam da se radi o istim anonimnim mailovima koji se šalju od prošlog tjedna na niz adresa, a koje smatram vrlo uznemirujućim te sam, sukladno ovlaštenjima, u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog saveza slijepih, podnijela kaznenu prijavu u PU u Zagrebu. Napominjem da ću u cilju zaštite osobnog ugleda i časti, ali i reputacije Hrvatskog saveza slijepih, objavljene a nedokazive članke smatrati klevetom te poduzeti pravne korake u cilju zaštite. Zbog trajanja sudskog postupka, nisam u mogućnosti komentirati te na isto pozivam i Vas”, odgovorila je Andreja Veljača..

Komentiraj