DJECA PORUČILA SABORSKIM ZASTUPNICIMA: Mislite na nas kad odlučujete o nama

Djeca okupljena u Dječjim forumima pozvala su u utorak saborske zastupnike da misle na djecu kad donose odluke koje se tiču djece.

“Mislite na djecu kad donosite odluke koje nas se tiču”, pozvali su zastupnike Jan, Glorija i Emili iz Dječjeg foruma Lovran sa zajedničke sjednice kojoj je domaćin bio saborski Odbor za obitelj, mlade i sport, a kojoj se odazvala tek nekolicina zastupnica.

  • Predlažemo da se djecu pita o reformi školstva, naglasili su Petra, Luka i Denis iz Dječjeg foruma Banova Jaruga, otkrivajući kako ne vole puno testova, žele više tjelesnog, likovnog i glazbenog odgoja, nastavu u jednoj smjeni, dulje odmore između satova…

Iz nižih u više razrede osnovne škole prebacili bi učenje godina i stoljeća, pisanje upravnog govora, žele da postoji i vijeće učenika.

Nastavu s više pokusa i istraživanja, s više terena, žele Iva, Mia i Bruno iz Dječjeg foruma Nova Gradiška.

Klara, Barbara i Eva iz kutinskog Dječjeg foruma bave se nasiljem među djecom, te poručuju: “Treba nam prijatelj, ne nasilnik”.

Djeca zlostavljaju drugu djecu, jer su drugačija od njih, kažu kutinske ‘forumašice’ i upozoravaju kako djeca izložena vršnjačkom nasilju ne vole ići u školu, sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima, žale se na glavobolju i bol u trbuhu…

Molimo odrasle da budu uzor, odrasli imaju odgovornost u sprječavanju nasilja koje je svugdje oko nas i čini se kao da postaje normalno, poručuju.

Djeca u dobi od 9 do 15 godina pokazuju kako su itekako svjesna stvarnosti u kojoj žive, činjenice da pojedini roditelji pritisnuti gospodarskim neprilikama, gubitkom posla, ne mogu svojoj djeci dati sve što bi trebali.

Muči ih i činjenica da svi nemaju pravo na besplatne udžbenike.

Vrijedimo li isto kao i naši prijatelji u Zagrebu koji besplatno dobiju udžbenike? – pitaju se novogradiški ‘forumaši’.

Djeca pozivaju na čuvanje zdravog okoliša, baštine, borbu protiv zagađenja, otkrivaju kako su osmislili projekt pomoći u učenju kolegama…

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Tatjana Šimac Bonačić oduševljena je činjenicom da se djeca žele sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču, biti aktivni čimbenici u društvu.

Oduševljena sam da se želite baviti svojim pravima, svojom okolinom, podsjećate nas da je ponekad dovoljno uključiti zdrav razum, logiku da bi se problem riješio, rekla je Šimac Bonačić.

Pod nazivom Dječji forumi u društvima “Naša djeca” u oko 70 gradova i općina sudjeluju djeca, razvijaju aktivnosti u organizaciji svog slobodnog vremena. Djeca upoznaju svoja prava i temeljem toga poduzimaju različite akcije na dobrobit djece u sredinama u kojima žive.

Komentiraj