DIVJAK "Povećanje školarina za zagrebačke studente neopravdano"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u ponedjeljak najave o povećanju školarina na Sveučilištu u Zagrebu o kojoj bi se u utorak trebalo raspravljati na Senatu.
“Ako pogledamo isplate za Sveučilište u odnosu na prošlu akademsku godinu, isplaćeno je 18 milijuna kuna više, ne vidim nikakvo opravdanje da se studentske participacije povećaju. Ministarstvo direktno financira sve studente prve godine. Za Senat bi se povećali troškovi i cijena ECTS-a pa bi se na taj način utjecalo negativno na studentski standard, ne vidimo za to razlog u kontekstu podataka koje sam iznijela”, rekla je u ponedjeljak Divjak novinarima.
Dodala je kako studenti imaju predstavnike u Vijeću i pravo veta, te poručila da se troškovi ne smiju prebacivati na lađe studenata. “Sigurna sam da pisci Ustava nisu imali ovakve stvari na umu kada su unosili autonomiju Sveučilišta”, istaknula je.
Sveučilište predviđa rast troškova funkcioniranja Rektorata i to sa 17 posto sredstava uplaćenih iz proračuna na 25 posto. “Teško je to objasniti. Senatu se trebaju podastrijeti detaljni troškovi. Što se tiče troškova Rektorata, oni su bili bitno manji nego sada”, rekla je Divjak.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je danas da prema procjeni Odbora za proračun, Sveučilištu u Zagrebu svake godine nedostaje između 180 i 200 milijuna kuna za infrastrukturne troškove te je Odbor izglasao prijedlog o povišenju participacija u školarinama. Odluka o tom prijedlogu, napomenuo je, još nije donesena.
Podsjetimo, moguće je kako će od iduće akademske godine studentima veučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi njihova studiranja, a iz novca kojeg država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata. To u praksi znači da će primjerice studenti Filozofskog koji su godinu plaćali 7.200 kuna sada godinu plaćati 8.400 kuna

Komentiraj