DIVJAK: “Imamo pravo na štrajk, ali moramo i inzistirati na pravu djece na kvalitetno obrazovanje”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je sudjelovala na svečanosti otvaranja nadogradnje Osnovne škole dr. Mate Demarina i školske sportske dvorane u Medulinu, vrijedne oko 42 milijuna kuna.

Ministrica je nakon obilaska škole odgovarala na novinarska pitanja.

“Vrijeme je da se izdignemo iznad stranačkih i različitih interesa i jasno kažemo – obrazovanje je prioritet, učitelji su ti koji su ključni i sjednimo za stol i vidimo što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad i da za to imamo argumente što, kako i u kojem periodu. Ne smijemo dozvoliti da djeca budu taoci politike, koja se ne može dogovoriti sa sindikatima vezano uz to što je izvedivo”, kazala je novinarima Divjak.

Dodala je kako je, iako do sastanka nje i premijera nije došlo, pozitivna stvar što postoji otvorenost na dijalog. “Do toga mora doći. Imamo pravo na štrajk, ali moramo i inzistirati na pravu djece na kvalitetno obrazovanje i obzirom da imamo ta dva prava koja se u ovom trenutku pomalo bore za svoj prostor, moramo razmišljati kako prioritet dati pravu djece na obrazovanje, a da istovremeno realno sagledamo i kažemo kako ćemo ispuniti zahtjev koji je jasno argumentiran – da ne smiju plaće profesora i učitelja biti najniže”, objasnila je.

Istaknula je kako je poruka da bez učitelja nema kvalitetnog obrazovanja. Upitana može li se učiteljima zabraniti štrajk, Divjak je rekla da smatra da to ne bi bilo ni demokratski, a ni uputno. “Ustavom je zajamčeno pravo na štrajk, a treba raditi i otvoriti dijalog da odgovorimo na najvažnije pitanje – koje je opravdanje da učitelji imaju najmanji koeficijent složenosti poslova”, rekla je Divjak.

Što se tiče izjave Milana Bandića, koji je rekao da neće podržati nijedan prijedlog Vlade dok se plaće ne poviseza 6 posto, ministrica je rekla da je dobro da je shvatio okvir u kojem se mora raditi. “Zato je važno imati konzistentnu politiku, a ne populizam. Na Vladi je da taj dijalog otvorimo i kažemo kako ćemo cilj postići i u kojem periodu”, rekla je ministrica.

Komentiraj