Direktor WADA-e: Deset posto sportaša uzima doping

Više od deset posto sportaša uzima doping, a mladi sportaši se dopingiraju da bi ostvarili rezultate koji im jamče ulazak u elitni sport, izjavio je direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) David Howman.

  • “Puno je više profesionalnih sportaša koji uzimaju doping, nego što bismo mi to htjeli – preko deset posto. To jako zabrinjava jer oni koji su uhvaćeni na djelu čine mnogo manji postotak od toga”,  kazao je za BBC Howman.

 

“Područje koje također zabrinjava je razina mladih sportaša koji još nisu ušli u elitni sport, a pokušavaju se probiti i zato su spremniji na uzimanje dopinga jer im to olakšava stizanje do cilja. Ne samo da su podložni, nego ih brojni ljudi iz njihovog okruženja – treneri, menadžeri pa čak i roditelji – ohrabruju da to čine”.

I dok se elitni sportaši redovito testiraju, Howman kaže da su tinejdžeri koji se natječu na juniorskim natjecanjima “ispod radara”.

Howman, koji će 2016. nakon 12 godina odstupiti s mjesta direktora WADA-e, napominje da istraživanje pokazuje kako je, unatoč napretku u nekim sportovima, posebice u biciklizmu, doping i dalje dosta raširen.

Komentiraj