Dio uhićenih odvjetnika priznao kako se izvlačio EU novac za Geodeziju

Autor:

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog sumnjive suradnje s Geodetskim fakultetom jučer je po nalogu Europskog tužiteljstva (EPPO) uhićeno i četvero odvjetnika. Njih se tereti za pomaganje u izvlačenju novca iz EU fondova preko lažnih faktura koje je plaćao fakultet.

Akcijom EPPO-a obuhvaćeno je čak 29 osoba. Među njima su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, te ostali koje su, prema sumnjama tužiteljstva, umrežili za malverzacije s europskim sredstvima. Modus je prema tvrdnjama tužiteljstva bio sljedeći: fakultet je kroz europske projekte plaćao fakture za poslove koji ili nisu odrađeni ili je njihova vrijednost bila napuhana ili su pak zaračunati dva puta.

Osim toga, sumnja se da su se tvrtke članova ove grupe javljale samo fiktivno na natječaje ne bi li stvorile privid regularnosti, te omogućile tvrtkama iza kojih su stajali Đapo i Pribičević da, kako tvrdi tužiteljstvo, dobiju unosne poslove.

N1 doznaje da se odvjetnicima mahom stavlja na teret da su lažirali konzultantske usluge. Ispostavljali su za njih račune iako, prema tvrdnjama EPPO-a, nikakve konzultantske usluge Geodetski fakultet od njih nije dobio.

Fakture su se, saznajemo iz upućenih izvora, kretale i do nekoliko desetaka tisuća kuna. Novac je zatim Geodetski fakultet prema tim fakturama isplaćivao, a odvjetnici su ga, navodi se u prijavi, podizali s računa i predavali čelnim ljudima fakulteta, uglavnom profesoru Pribičeviću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.