Dinko Bogdanić dobio opomenu pred otkaz zbog vrijeđanja rumunjske balerine

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Berteae, Kazališno vijeće splitskoga HNK izreklo je u petak  obnašatelju dužnosti ravnatelja Baleta Dinku Bogdaniću upozorenje pred otkaz.

Odluku je novinarima nakon sjednice prenio intendant HNK Goran Golovko, koji je tom prilikom rekao da je bilo povreda iz radnog odnosa po Pravilniku o radu, a predviđaju mjeru koju je danas donio, s čime se složilo i Kazališno vijeće.

“Povremena ponašanja gospodina Bogdanića mogu se okarakterizirati kao ponašanja koja mogu povrijediti nečije osjećaje i u tom smislu mu je izrečena ta mjera”, rekao je Golovko.

Dodao je kako nije utvrđeno da je postojalo uznemiravanje pojedinog radnika, ali zbog povremenog ponašanja gospodina Bogdanića prema ansamblu, postoji povreda obveza iz radnog odnosa zbog čega mu je, po Pravilniku o radu, izrečeno upozorenje pred redoviti otkaz ugovora o radu.

Predsjednica Kazališnog vijeća Inge Koludrović-Tomić izjavila je nakon sjednice kako nije utvrđena osobito teška povreda u radu. Dodala je da se Kazališno vijeće slaže s odlukom intendanta te kako je sigurno da su se – unatoč mnogim izjavama svjedoka koji idu u prilog Bogdaniću – neki članovi Baleta osjetili povrijeđenima.

“Utvrđeno je da se Bogdanić ispričao svima i da je isprika prihvaćena. Članovi vijeća smatraju da, unatoč uspjesima v.d. ravnatelja koje je postigao tijekom vođenja Baleta te brojnim izjavama svjedoka koji mu idu u prilog izvjesno je da se određeni broj članova baleta tim njegovim ponašanjem osjetili povrijeđeni u svom dostojanstvu. Budući da smatram kako kazalište ne smije biti mjesto nepropisnoga i nekorektnog odnosa prema zaposlenicima i njihova šikaniranja ni po jednoj osnovi, Kazališno vijeće podržava odluku intendanta Gorana Golovka”, rekla je Inge Koludrović-Tomić.

  • Predsjednik sindikata Damir Punda rekao je za Hinu nakon sjednice da – ako je obnašatelj dužnosti ravnatelja Baleta dobio upozorenje pred otkaz – to znači da je zbog nečega sankcioniran.

“Mislim da smo u tom slučaju prošli kroz crveno svjetlo i za to dobili kaznu kao da smo prešli cestu izvan pješačkog prijelaza. Ako ova kazna zaista poluči neki rezultat, onda je opravdana, a pitanje je što će se događati u skoroj budućnosti”, rekao je Punda, dodajući da su protiv Bogdanića zaprimili još dvije prijave od kojih je “jedna u tijeku, a u drugoj je utvrđeno prekoračenje ovlasti”.

“I sindikalna povjerenica očitovala se o stanju u baletnom studiju i pogodila bit problema”, ocijenio je Punda i dodao kako je stanje u Baletu sve lošije. “Nije samo takva situacija u Baletu. Imamo sličan problem i s garderobom, u kojoj bijesni pojedinci bacaju kostime. Mi u sindikatu svako malo dobivamo pritužbe djelatnika kazališta na takva ponašanja. Dio ih se ne boji pa to prijavi, ali veći broj je u strahu, zbog čega ne prijavljuju”, rekao je Punda i dodao da mu je “jako žao što se sve to događa u kazalištu u kojem im je napokon krenulo i za čije se predstave traži karta više”.

Predsjednik Radničkog vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić kratko je prokomentirao kaznu Bogdaniću ocjenjujući da je “danas donesena odluka vrsta drvenog željeza” i da ne zna hoće li nakon toga vladati bolji odnosi u Baletu.

Incident se dogodio početkom prosinca na pokusu “Orašara”, kad je Bogdanić vikao i vrijeđao Alexandru Berteau. Oni koji su bili na probi tvrde kako je nakon toga razbio mikrofon te nastavio vikati na plesače koji su, kao i Alexandra Bertea, ostali zatečeni njegovom reakcijom.

Rumunjska balerina cijeli je događaj prijavila sindikalnom povjereniku Damiru Pundi i rumunjskom veleposlaniku u Zagrebu Cosminu Georgeu Dinescu, koji je kontaktirao s intendantom splitskoga HNK Goranom Golovkom i ministrom kulture Berislavom Šipušem te s Hrvatskim helsinškim odborom (HHO).

Izvršni odbor HHO-a javno je jučer podupro nastojanja splitskoga HNK, Radničkog vijeća i Sindikata da se, kako su naveli, raščisti s neprofesionalnim i neprihvatljivim ponašanjem Dinka Bogdanića.

 

Komentiraj