Dimitra Theodossiou u glavnoj ulozi “Aide” u subotu na Peristilu

Autor:


Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Proslavljena grčka sopranistica Dimitra Theodossiou, koja će ove subote nastupiti na splitskom Peristilu u glavnoj ulozi Verdijeve opere “Aide”, rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare kako voli Verdijeve opere i ulogu Aide.

Govoreći o ulozi Aide, lika tragično razapet između ljubavi prema domovini Etiopiji i vojskovođi neprijateljskog Egipta, Dimitra Theodossiou je rekla: “Tu sebe prepoznajem jer sam dijelom Grkinja i Njemica pa se mogu snaći, s obzirom na trenutačnu situaciju u mojoj zemlji”.

Rekla je da voli Verdijeve opere i zbog toga ih najviše pjeva i dodala kako su to tradicionalne opere koje se, po njezinu mišljenju, ne mogu modernizirati. Također je rekla kako joj se sviđa Split, ozračje i energija ljudi.

 

  • Dirigent je talijanski maestro Gianluca Martinenghi, koji je nedavno ravnao premijernom izvedbom Puccinijeve “Madam Butterfly”, a redatelj je Dražen Siriščević.

 

Dimitra Theodossiou pjevala je mnoge uloge na velikim svjetskim pozornicama, osobito u Italiji, i surađivala s najpoznatijim dirigentima kao što su Riccardo Muti, Claudio Abbado, Marcello Viotti, Valerij Gergiev, Riccardo Chailly i Michele Mariotti.

Lik etiopskoga kralja Amonasre tumači bugarski bariton Ventseslav Anastasov, u ulozi kralja Egipta nastupit će Ivica Šarić, Sofia Janelidze tumačit će ulogu egipatske princeze Amneris. Ostali protagonisti su članovi splitske Opere: tenor Mikheil Sheshaberidze kao Radamesa, nacionalni prvak opere bas Ivica Čikeš kao Ramfis, tenor Vinko Maroević kao glasnik i sopranistica Antonija Teskera kao svećenica.

Slaven Raos je scenograf, a kostime, koji su prošlo ljeto izazvali oduševljenje, osmislio je Juraj Zigman. Dinko Bogdanić je, slijedom prijašnjih plesnih rješenja Oskara Harmoša, osmislio je koreografiju baletnih točaka.

Verdijeva “Aida”, prvi put na Peristilu izvedena 1954., postala je zaštitni znak Splitskog ljeta.

Osim u subotu, bit će izvedena i u ponedjeljak, 27. srpnja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)