Đikić: “Tko je u Znanstvenom savjetu u sukobu interesa?” Beroš: “Ne znam”

“Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenskih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ-a?” – to je ministra zdravstva Vilija Beroša pitao molekularni biolog s Goethe sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić, koji posljednjih dana sve žustrije kritizira Vladu i njezin način borbe protiv koronavirusa.

“Molim vas, nemojte blatiti druge osobe, nego odgovorite: Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenskih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ-a?”, napisao je Đikić u tvitu.

Beroš je u intervjuu za N1 odgovorio kako “ne znam o kome se radi” te najavio kako će se time “svakako pozabaviti”. “Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja. Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti. Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti”, rekao je Beroš.

Đikić je prozvao i premijera. “Vili Beroš i Andrej Plenković, u ovim kriznim vremenima treba biti transparentan i dosljedan. Apeliram na zajednički rad i odgovornost. Odgovorite, tko je platio javno reklamirana serološka testiranja sportaša u Hrvatskoj? Gdje su ti rezultati objavljeni i kakav je javni interes Hrvatske u tome?” zapitao se Đikić.

Đikić je početkom mjeseca predvidio da će u Hrvatskoj do kraja studenog biti više od 1500 mrtvih. Ukupan broj umrlih do danas je 1552, a do kraja mjeseca ostala su još tri dana.

Komentiraj