Dijana Mayer: “Popisivači će vrlo vjerojatno morati imati covid potvrde”

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer u utorak je za N1 televiziju govorila o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav, a osvrnula se i na popis stanovništva.

O situaciji u školi u Zagorju, gdje roditelji jednog učenika ne pristaju da on nosi masku u školu, pa danas sjede prted ulazom s njim, Dijana Mayer je rekla da je ‘nedopustiva’. “To je svinjarija. Prošle godine su maske bile preporučene za cijelu nastavu od 5- do 8. razreda. Ove godine smo napravili drastičan rez i popustili mjere, masske se nose u školama u hodniku, od ulaza do učionice. Raditi ovakve performanse za masku koja se nosi 3-5 minuta… Za tako malo vremena imati tolike neugodnosti je zaista nedopustivo, to se ne može tolerirati”, poručila je.

Učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku, jutros nije pušten u školu. Stigla policija i inspektor

Istaknula je da Hrvatska ima najlabavije mjere i da je cilj da se nastava održava uživo. Epidemiologinja je poručila da uvijek idu na dobrobit djece i nastavnika.

O popisivačima koji će ulaziti u domove popisati građane u sklopu Popisa stanovništva Dijana Mayer naglašava da će oni dolaziti starijim osobama, a u kućama će se zadržavati oko pola sata. “Razgovara se intenzivno da će popisivači morati imati covid potvrde. Vrlo vjerojatno će morati imati covid potvrde“, rekla je.

Komentirajući uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav, epidemiologinja je rekla da idu prema tome da se velika većina zdravstvenih djelatnika, svi koji rade u zdravstvenom sustavu ili moraju cijepiti, ne moraju se cijepiti, ali ako su preboljeli bolest unutar 270 dana ili će se testirati i dobit će covid potvrde.

Testiranje će na početku ići na trošak ustanova. “Nema zdravstvenog radnika koji nije čuo o svim doborobitima cjepiva. Zašto se ljudi ne žele cijepiti? Mislim da je to njihova osobna odgovornost, ali inat i prkos nisu nigdje dobrodošli, a pogotovo u zdravstvenom sustavu”, zaključila je Dijana Mayer.

Komentiraj