Detalji nesreće kod studentskog doma ‘Stjepan Radić’ u kojoj je poginula studentica: Optužena dva vozača

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u četvrtak je objavilo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice muškaraca za izazivanje teške prometne nesreće u kojoj je poginula studentica Petra (20) kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu.


Detalji nesreće

Sumnja se da je 21-godišnji okrivljenik, 26. lipnja 2021. u 00.36 sati u Zagrebu, bez vozačke dozvole za motor i pod utjecajem alkohola od 0,27 g/kg upravljao motociklom marke Honda Limbacher NC700 južnom kolničkom trakom Jarunske ulice u smjeru sjeveroistoka.

Sumnja se da se obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom kojom ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoj motocikl da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.

U nastavku vožnje, osnovano se sumnja, prešao je motociklom preko pune crte na kolniku na sjevernu kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera te je pretjecao osobno vozilo kojim je upravljao 20-godišnji okrivljenik i još jedno osobno vozilo.

21-godišnjak na motociklu alkoholiziran, 20-godišnjak u Audiju pretjecao preko pune linije

Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnji okrivljenik u trenutku kada ga je motocikl pretjecao, upravljajući osobnim vozilom marke Audi i pristajući da životno ugrozi osobe koje sudjeluju u prometu, prešao također preko pune crte na kolniku na sjevernu kolničku traku, a da se nije uvjerio može li to učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu i tako započeo pretjecanje vozila ispred svog koji se približavao obilježenom pješačkom prijelazu i usporavao kretanje.

Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnji okrivljenik bio pod utjecajem alkohola svjestan da ne može sigurno upravljati motociklom te pristajući da u takvom stanju te opisanim načinom vožnje životno ugrozi osobe koje sudjeluju u prometu, pa je u nastavku pretjecanja i kretanja sjevernom kolničkom trakom, usmjerio kretanje motocikla bliže sjevernom rubu kolnika te prednjim dijelom motocikla naletio na lijevu stranu pješakinje koja je prelazila kolnik Jarunske ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza krećući se u smjeru sjevera.

Oštećenica je uslijed naleta odbačena te je preminula na mjestu događaja.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv obojice okrivljenika (rođenih 2000. i 2001. godine), na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku, priopćilo je ju četvrtak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Komentiraj