Pixabay

DER STANDARD Između Hrvatske i Srbije bijesni trgovinski rat, Beograd se žalio Europskoj komisiji

Između Hrvatske i Srbije bijesni trgovinski rat, zbog kojeg će “mnogi poizvodi najvjerojatnije završiti u smeću”, piše austrijski Der Standard.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna. Beograd je odgovorio protumjerama – od subote je “osim voća i povrća, strogim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura”.

Blic je jučer objavio kako je carina dobila zadatak da, osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda, te da je zbog tih provjera, koje će trajati do mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na nekoj od deponija.

Beograd tvrdi da je Hrvatska prekršila Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Europskom unijom, te je svoju žalbu uputila na adresu Europske komisije. Prema pisanju Der Standarda, danas će se u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore u Sarajevu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u nedjelju da je namjera pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama

Komentiraj