Dusko Jaramaz/PIXSELL

“DELO” Nekoliko slovenskih banaka registriralo rusko pranje novca

I nekoliko slovenskih banaka registriralo je transakcije za koje se sumnja da potječu iz operacija kojima se “prljavi” novac iz Rusije zadnjih nekoliko godina “prao” preko fiktivnih poduzeća u Europi i svijetu, piše u utorak ljubljansko “Delo”, čiji su novinari bili uključeni u istraživanje Međunarodnog projekta za izvješćivanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) i ruskog lista “Nova gazeta”.

U Sloveniju je u dvije godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 milijuna eura novca iz te kriminalne sheme, a uplate su izvršila fiktivna poduzeća iz Velike Britanije i s Cipra, navodi “Delo” . List  dodaje da su sredstva uplaćena na račun 4 poduzeća i dvije fizičke osobe iz Slovenije.

Slovenske banke su registrirale spomenute transakcije i prijavile ih vlastima, navodi “Delo”.
Ukupno  je u okviru istražene financijske sheme na taj način širom svijeta oprano 20 milijardi eura novca ruskog podrijetla, piše slovenski dnevnik.

Postojanje “velike praonice” otkriveno je još 2014. godine, a sada je istražen i način kako su se te kriminalne operacije odvijale, jer su novinari analizirali 70.000 bankovnih transakcija.
U istraživanju je sudjelovalo 60-ak novinara iz 32 države, u suradnji s aninimnim izvorima i hekerima.

Neke  su europske banke i ne znajući sudjelovale u kompliciranoj operaciji za koju se pokazalo da je velika praonica novca, a traje već više od 4 godine.
Sredstva su u “automat za pranje novca” ubacivale fiktivne ruske firme koje postoje samo na papiru i kojima se ne znaju vlasnici, a onda su se ona preko banaka u istočnoj Europi i

Europskoj uniji, većinom plaćanjem fiktivnih, neizvršenih usluga, prala i vraćala skrivenim vlasnicima u Rusiji – uglavnom ruskim biznismenima koji se bave građevinarstvom, inženjeringom, informatičkom tehnologijom i bankarstvom, prenosi “Delo”.

Svi oni imaju i milijunske ugovore s ruskom vladom ili poduzećima u vlasništvu države pa se sumnja da je dio “opranog” novca prijevarama, zloporabom ugovora s državom ili utajom poreza došao iz “državne blagajne”, prenosi ljubljansko “Delo” neke od otkrića do kojih su došli istraživački novinari koji su bili uključeni u taj projekt.

Komentiraj