Danska najskuplja, Bugarska najjeftinija u 2017.

Pixabay

Danska je prošle godine zabilježila najvišu ukupnu razinu cijena robe i usluga a Bugarska najnižu, dok se Hrvatska izdvajala skupom potrošačkom elektronikom, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Danskoj su razine cijena potrošačke robe i usluga u 2017. godini bile 42 posto iznad prosjeka Europske unije, utvrdili su u Eurostatu.

Slijedi Luksemburg s razinom cijena 27 posto iznad prosjeka, te Irska i Švedska gdje su one bile za četvrtinu više od te vrijednosti.

Na drugom je kraju ljestvice s najnižom razinom cijena, upola nižom od prosjeka Unije, Bugarska, a društvo joj čine Rumunjska i Poljska s razinom cijena također blizu polovine europskog prosjeka.

U Hrvatskoj je ukupna razina cijena potrošačke robe i usluga u 2017. bila za trećinu niža od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Hrana najskuplja u Danskoj

Razina cijena usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u EU bila je dvostruko viša u najskupljoj članici u odnosu na onu najjeftiniju.

Tako je u Rumunjskoj bila 38 posto ispod europskog prosjeka dok je u Danskoj bila upola viša od prosjeka Unije, utvrdili su u Eurostatu.

Među cijenama s najnižim cijenama hrane izdvojili su još Poljsku, gdje su prošle godine bile 35 posto ispod prosjeka Unije.

Uz Dansku, skupoćom hrane izdvajale su se prošle godine i Švedska, Austrija i Luksemburg, gdje su cijene košarice bile za četvrtinu iznad prosjeka Unije.

U Finskoj i Irskoj bile su više negdje za petinu a u Belgiji, Francuskoj i Italiji za 12 posto.

U Hrvatskoj su cijene usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića bile četiri posto niže u odnosu na prosjek Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Alkoholna pića i duhan najskuplji u Irskoj

Značajne su razlike među članicama zabilježene i u cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, napominju u Eurostatu.

Irska je prošle godine zauzela uvjerljivo prvo mjesto među zemljama EU-a s najvišim cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, 74 posto iznad prosjeka Unije.

Na drugom je mjestu Velika Britanija sa cijenama te kategorije potrošačkih proizvoda 57 posto iznad europskog prosjeka a na trećem Finska sa cijenama višim za 39 posto.

Slijede Švedska i Danska, gdje su one bile više oko petine.

Najniže su pak cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda prošle godine zabilježene u Bugarskoj, gotovo upola niže od prosjeka Unije. Slijedi Rumunjska sa cijenama te kategorije prozivoda 31 posto ispod porsjeka Unije te Mađarska gdje su one bile niže 30 posto.

U Hrvatskoj su cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u 2017. bile 27 posto niže od prosjeka Unije.

U Komisiji napominju da su velike razlike među pojedinim zemljama rezultat razlika u trošarinama.

Restorani i hoteli tri puta skuplji u Danskoj nego u Bugarskoj

Bugarska i Danska našle su se na suprotnim stranama ljestvice i u slučaju cijena restorana i hotela, koje su u ‘novoj’ članici EU-a bile upola niže od prosjeka ispod prosjeka Unije. U Danskoj su pak bile upola više od te vrijednosti.

Izrazito niskim cijenama ugostiteljskih usluga izdvajale su se još Rumunjka i Češka, od 45 do 40 posto ispod prosjeka Unije.

Skupoćom se pak isticala – uz Dansku – još Švedska, sa cijenama 46 posto iznad prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su cijene usluga u restoranima i hotelima u 2017. godini bile 27 posto niže od prosjeka Unije, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatska među zemljama s najskupljom potrošačkom elektronikom

Potrošačka je elektronika kategorija proizvoda čije su se cijene najmanje razlikovale među zemljama Unije, krećući se u rasponu od 10 posto iznad prosjeka EU-a u Danskoj i Francuskoj do 24 posto ispod tog prosjeka u Irskoj, napominju u europskom statističkom uredu.

Hrvatska je zauzela treće mjesto na ljestvici najskupljih zemalja u toj kategoriji proizvoda, sa cijenama osam posto iznad prosjeka Unije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Manje su razlike među zemljama EU-a zabilježene i u cijenama odjeće, uz najjeftiniju Bugarsku gdje su bile za petinu ispod prosjeka Unije i najskuplju Švedsku sa cijenama za 34 posto iznad te vrijednosti.

U Hrvatskoj su cijene odjeće prošle godine bile na razini prosjeka Unije.

U kategoriji cijena automobila, motora i bicikala najskuplje su prošle godine bile Finska, Irska i Portugal, sa cijenama 11 posto iznad europskog prosjeka.

Najniže su pak bile u Slovačkoj, 19 posto ispod prosjeka Unije.

U Hrvatskoj su cijene prijevoznih sredstava u 2017. godini bile šest posto niže od prosjeka EU-a.

Komentiraj