Danska će sagraditi novi muzej Hansa Christiana Andersena

Pixabay

Novi muzej posvećen životu i djelu danskog pisca bajki Hansu Christianu Andersenu, autoru Ružnog pačeta i Male sirene, bit će sagrađen u njegovu rodnom mjestu Odensi, objavile su mjesne vlasti.

Donacija 125 milijuna danskih kruna (33 milijuna američkih dolara) Zaklade A. P. Mollera, glavnog vlasnika brodarske i naftne grupe A.P. Moller-Maersk, omogućit će da muzej postane stvarnost nakon dugogodišnjeg planiranja, objavile su vlasti Odense.

Japanska arhitektonska grupa Kengo Kum & Associates pobijedila je na natječaju projektom muzeja koji će se prostirati na površini od 5600 metara četvornih, većinom pod zemljom.

Muzej će biti nadogradnja na postojeći muzej u tom gradu, koji je posvećen Andersonovom privatnom životu i putovanjima, fokusirajući se više na magiju njegovih bajki.

Pružit će “jedinstvenu mogućnost kreacije Andersenova bajkovitog univerzuma na način koji će se sviđati i djeci i odraslima”, rekla je predstavnica grada za Kulturu Jane  Jegind.

Andersenove bajke prevedene za na 160 svjetskih jezika.

Iako je umro prije više od 140 godina u Kopenhagenu, gdje je proveo većinu života, Andersenova djela i spomenici povezani s njime kao što je kip Male sirene u kopenhaškoj luci i dalje privlače puno turista u Dansku.

Komentiraj