Danijela Dolenec: “Legalisti smo i očekujemo da se gradski proračun planira na racionalan i odgovoran način”

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec govori o dojmovima nakon prvih sto dana mandata nove zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

Je li Možemo! opravdalo očekivanja građana i kakvi su im planovi na državnoj razini, neka su od pitanja na koja je Danijela Dolenec odgovarala prilikom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2  Aleksandra Stankovića.

Na početku je kazala kako ju ništa nije iznenadilo od onoga čemu je svjedočila u posljednja tri mjeseca.

“Mi smo svi doista legalisti, očekujemo da se, ako postoji gradski proračun, on planira na racionalan i odgovoran način, ali isto tako da se izvršava prema onome što je planirano. Niti jedno niti drugo nije bilo rađeno tako”, kazala je Dolenec, naglasivši  kako je jedan od primjera način prodaje imovine koji se nije planirao na odgovoran način.

O natječajima za pročelnike

Što se tiče kadrovske strukture, kazala je kako u Gradskoj upravi ima kvalitetnih ljudi pa su se u svom radu posljednjih mjeseci oslonili na one na koje mogu. Dolenec smatra da će proći i do šest mjeseci dok ne budu ekipirani sa suradnicima kojima mogu vjerovati.

“U studijima javne uprave postoji jedna usporedba da su veliki, kompleksni sustavi kao tanker. Kada vi kao komandant koji njime upravlja malo zakrenete, tanker neće brzo promijeniti smjer. On ne može naglo mijenjati smjer, ne može se zaustavljati, sigurno se ne može potpuno zaokrenuti, za 180, brzo. Treba vremena, a to je u slučaju kada doista rade sve poluge, kazala je dodavši da su oni u situaciji u kojoj treba bolje uspostaviti poluge”, komentirala je Dolenec.

Dijelom se to, kazala je, odnosi i na pročelnike koji su ekvivalenti gradskim ministrima. Nakon razgovora s pročelnicima, gotovo polovina njih više nije na tim pozicijama, kazala je.

“Ovaj tjedan idu tri natječaja za pročelnička mjesta – Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured i Gradski ured za upravljanje imovinom. Nakon njih idu sljedeća tri ureda, a 31. listopada, nakon što njihov preustroj bude zakonit, raspisat će natječaj za sve ostale”, dodala je.

Veliki interes za školske odbore, više od 2300 prijava 

Ponovila je i da je za sve škole u Zagrebu raspisan javni poziv za građane koji žele sudjelovati u školskim odborima. Interes je veliki, javilo se preko 2300 ljudi.

“Efekt toga je prestanak stranačkog kadroviranja u školama”, kazala je dodavši kako se čini da su za ravnatelje birani oni koji su odgovarali stranci pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Osvrnuvši se na kritike vezano za javnu nabavu kazala je kako ona nije zaustavljena, nego centralizirana.

O uvođenju građanskog odgoja u školama

Za ideju oko uvođenja građanskog odgoja u škole kazala je da nije ishitrena.

“Ne znam zašto se to tumačilo kao ishitreno. Najavljeno je prije početka školske godine. Ovakva je situacija: mi smo u Nacionalnom programu 2020. jasno iskazali važnost ulaska građanskog odgoja u škole. Građanski odgoj i obrazovanje je jedan od 28 zajedničkih programskih prioriteta koje imamo sa SDP-om kao dijelom koalicije. U uredu za obrazovanje smo zatekli certificirani program koji omogućava da na mala vrata, kao pilot, krene već ove godine. Naša je procjena da je to puno bolje nego odgoditi još jednu godinu da se ništa ne počne događati”, poručila je.

Zaključila je kako joj se čini da je važno da anketiraju škole i da krenu s “pilotiranjem” u drugom polugodištu.

“To je izvannastavna aktivnost. Već ćemo biti puno mudriji prije sljedećeg ljeta. Imat ćemo izrađen kurikulum i moći ćemo ozbiljnije s tim programom krenuti sljedeće godine.”

Odgovor na kritike za glomazni otpad

Kritizirani su i za nesnalaženje s otpadom. Glomazni otpad u sljedećih 75 dana odlagat će se u Sesvetskom Kraljevcu. Najavljeni su prosvjedi. Dolenec kaže kako se bivši gradonačelnik 20 godina nije uhvatio u koštac s problemom glomaznog otpada.

“Zatekli smo jedno zamršeno klupko problema, nemamo sortirnice, kompostanu… Mi zapravo nemamo sustav”, kazala je, dodavši da je Zagreb, iako ima gradsku tvrtku Čistoća, veliki dio onoga što se zove gospodarenje otpadom prepuštao kroz javnu nabavu privatnim tvrtkama, bilo to isplativo ili ne.

I dalje im je namjera zatvoriti Jakuševac do kraja mandata, kazala je. No da bi to napravili, moraju napraviti sustav gospodarenja otpadom. Nekima je u interesu da stvari ostanu ovakve kakve su sada, dodala je.

 

 

 

Komentiraj