Danas Luka, sutra JA! Prosvjed u čast ubijenog mladića: Pitamo se tko je sljedeći

Autor:

Milan Sabic/PIXSELL, Nacional

Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu u srijedu će se održati mirni prosvjed u čast tragično preminulom 22-godišnjaku Luki Bančiću, koji je u večeri s petka na subotu ubijen Splitu.

Podsjetimo, kako je objavila policija, u Ulici Mažuranićevo šetalište 1 na pločniku ispred hotela, nakon verbalnog i tjelesnog sukoba s 22-godišnjakom, 31-godišnjak je otišao u stan po nož te se potom vratio na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao i zadao mu nožem ubodnu ranu u predjelu desne strane prsišta, od koje je mladić u 01:20 preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Kako je priopćila policija, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad uhićenom dvojicom muškaraca, 31-godišnjakom i 37-godišnjakom. “Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstva na štetu 22-godišnjaka i on je predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega se podnosi prijava nadležnom županijskom odvjetniku u Splitu”, rekla je Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske.

Nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu gdje se branio šutnjom, kao i na policiji, 31-godišnjem Anti Rušiću je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor. Državno odvjetništvo nije promijenilo klasifikaciju kaznenog djela kojeg je “postavila” policija nego je ostala kaznena prijava za takozvano obično ubojstvo za što zakon propisuje kaznu od pet do dvadeset godina zatvora.

Danas Luka, sutra JA!

Mirni prosvjed “Danas Luka, sutra JA!” održat će se u srijedu, 28. veljače 2024. godine s početkom u 16:00 sati ispred Županijskog suda u Splitu u Gundulićevoj 29A.

“Ponukani ubojstvom mladog Luke, nekolicina nas odlučila je održati mirni prosvjed naziva ‘Danas Luka, sutra JA!’ koji će se održati u srijedu, 28. veljače u 16:00 sati pred zgradom Županijskog suda u Splitu. Simboličnim nazivom želimo na jedan miran način poručiti da smo krajnje zabrinuti, i pitamo se tko je sljedeći od nas?”, rekla je za Dalmaciju Danas Anka Đikić, edukatorica i njegovateljica iz Udruge “Anđeli” koja skrbi o djeci s najtežim tjelesnim oštećenjima, i jedna od organizatorica prosvjeda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.