HINA/ Denis CERIĆ

Danas je posljednji dan za predstavljanje stranačkih programa i kandidata

Petak je posljednji dan u kojemu sudionici nedjeljnih prijevremenih izbora za Hrvatski sabor mogu biračima u Hrvatskoj predstavljati svoje programe i kandidate, s prvim minutama subote, 10. rujna počinje dvodnevna izborna šutnja koja traje do nedjelje u 19 sati, to jest do zatvaraju birališta.

Petak do ponoći krajnji je rok do kojega stranke, koalicije i kandidati mogu prikupljati donacije za izbornu promidžbu.

Izborni sudionici službeno su se biračima predstavljali od 15. kolovoza poslijepodne, neslužbeno to nisu prestali činiti od posljednjih izbora za Sabor u studenom prošle godine kada je tijesno pobijedila HDZ-ova Domoljubna koalicija i nakon mukotrpnih pregovora formirala vladu s Mostom nezavisnih lista i nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Oreškovićevu kratkotrajnu Vladu obilježile su stalne trzavice između HDZ-a i Mosta, kulminirale su pred ljeto kada je saborska većina, po prvi put u modernoj Hrvatskoj, srušila vlastitu vladu, a Sabor se potom sam raspustio.

Stoga će u nedjelju, 11. rujna nešto manje od 3, 8 milijuna birača ponovno na izbore kako bi odlučili tko će u Saboru imati većinu, a time i priliku formirati novu vladu. U inozemstvu, u 49 država, novi će se parlament birati dva dana, u subotu i nedjelju.

Birat će deveti saziv Sabora, odnosno 151 zastupnika, 140 u deset jedinica u Hrvatskoj, tri u ‘dijaspori’, odnosno u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, te osam u XII., manjinskoj jednici koju čini cijela Hrvatska.

Komentiraj