Danas je ‘najdepresivniji dan u godini’! Idealan je za razgovore o mentalnom zdravlju

Treći ponedjeljak u siječnju posljednjih se 17 godina proglašava ‘najdepresivnijim danom u godini’, popularno nazvanim ‘Blue Monday’ ili ‘plavi (odnosno tužni) ponedjeljak’.

Autor koncepta ‘Blue Monday’ britanski je psiholog Cliff Arnall. Njega je 2005. godine turistička agencija ‘Sky Travel’ zadužila da procijeni koji je najbolji dan za rezerviranje ljetnog odmora kako bi promovirali svoju ponudu odmora i putovanja. Arnall je držao brojne radionice o stresu i sreći, pa je iskustva polaznika nekako sažeo u svoju formulu, koja je sugerirala da je baš treći ponedjeljak u siječnju ‘posebno depresivan’.

Ubrojio je tako Arnall razne čimbenike – vremenske prilike (ili neprilike), razinu financijskih dugova, visinu plaće, kraj božićnih blagdana, odustajanje od novogodišnjih odluka, slabu motiviranost, stres. Primijenio je formulu – [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na]. U njoj, dakle, W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon Božića, q vrijeme nakon propalih novogodišnjih odluka, M nizak nivo motivacije, a Na potrebu za poduzimanjem akcije

No, i sam autor termina Cliff Arnall 2018. godine za britanski Independent se ispričao, poručivši da mu nikad nije bila namjera da taj dan zvuči negativno, nego da inspirira ljude na aktivnost i donošenje važnih odluka. Iako je već ranije pozvao ljude da ignoriraju taj dan, to nije spriječilo marketinške tvrtke da manipuliraju tim konceptom i koriste ga kao odličnu mogućnost za prodaju svega i svačeg.

Akcija na Trgu bana Josipa Jelačića

Udruga Životna linija održat će u ponedjeljak od 12 do 14 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19 na ovogodišnji ‘Plavi ponedjeljak’.

“Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati”, navode organizatori.

Depresija je česta i ozbiljna bolest

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći.

Psihološku podršku, osim Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog psihološkog društva, pružaju Crveni križ i drugi. Brojevi su dostupni OVDJE. Svim suicidalnim osobama preporuča se broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Komentiraj