Belmondo napunio 87 godina

Jean-Paul Belmondo je rođen 9. travnja 1933. godine u predgrađu Pariza, a njegov otac Paul Belmondo, sin siromašnih Talijana sa Sicilije, bio je uspješan kipar koji je za života dobio nekoliko značajnih francuskih umjetničkih priznanja.

U ranoj mladosti je Jean-Paul počeo trenirati nogomet i boks, a već sa 16 godina debitirao je na amaterskoj boksačkoj sceni i protivnika nokautirao u prvoj rundi. Međutim, ljubav prema filmskoj umjetnosti vrlo brzo će ga odvesti daleko od sportskog ringa. “U ringu dobijate mnogo udaraca, često jakih, bolnih i neugodnih, a karijera je kratka. I u glumi su udarci teški, ali barem imate šanse da duže ostanete u igri” , objasnio je Belmondo u autobiografiji “30 godina i 25 filmova” koja je 1963. godine ugledala svjetlost dana.

Njegova prva šansa se pojavila kada je dobio ulogu u filmu “Do posljednjeg daha”, kultnog francuskog redatelja Jean-Luc Godarda. Film je izašao 1960. godine i postigao je ogroman uspjeh, i kod kritike i kod publike. Belmondo je čak bio nominiran za uglednu britansku nagradu BAFTA, a rad sa slavnim redateljem, jednim od najznačajnijih predstavnika francuskog “novog vala ”, zauvijek mu je obilježio karijeru.

Uspjeh ovog filma otvorio je vrata francuske, ali i svjetske kinematografije tada 26-godišnjem Belmondu, a onda je počeo dobijati uloge u ostvarenjima redatelja poput Claude Chabrola, Jean-Luc Godarda, Vittorio De Sicae, François Truffauta…

Komentiraj