Ronnie Wood iz Rolling Stonesa proslavio 73. rođendan, strastveni je slikar

Gitarist Rolling Stonesa ovo proljeće je ‘ubijao vrijeme’ u izolaciji tako što je prodavao slike – portrete svojih prijatelja iz grupe. U jednoj verziji “ubacio” ih je u Picassove “Tri igračice” a u drugoj u čuvenu crno-bijelu monumentalnu “Guernicu”.

Rocker Wood godinama unazad strastveno slika i vremenom je prikupio mnogo radova, kako ocenjuje Daily Mail, “zapanjujućih, apstraktnih komada” s likovima svojih kolega iz benda, frontmena Micka Jaggera (76), gitariste Keitha Richardsa (76) i bubnjara Charlieja Wattsa (78).
Sada ih prodaje preko svog Instagram profila, ali i u on-line galeriji Saatchi Art.

“Roni je naslikao mnoge muzičare tokom svoje likovne karijere, uključujući i Stonese. Svaki od printova je ručno potpisan i dostupan u njegovoj zvaničnoj prodavaonici”, piše na njegovom Instagramu.

Ronnie je odlučio pomoći i dobrotvornom fondu za borbu protiv Covida-19 time što je na aukciju stavio sliku sa ispisanim “Hvala ti NHS” (britanska Nacionalna zdravstvena služba).

Na ovoj slici Stonesi su “ušetali” u čuvenu “Guernicu”, sliku koju je Picasso napravio 1937. kao reakciju na građanski rat u Španjolskoj i bombardiranje ovog gradića od strane nacističke Njemačke i fašističke Italije. Prema podacima na web stranici Saatchi Art galerije, cijena printa je 1.875 dolara za verziju “Guernice”.

“Moj život je ispunjen bojom. Čak i namještaj u mojim kućama vrišti od boja. Ja slikam po zidovima, po svemu, čak sam neka svoja djela pretvorio u mozaik u kupaonici, u tepihe, u vitraž i broncu”, kazao je Ronnie.

Komentiraj