DAN OČEVA Jeste li iskoristili očinski ili roditeljski dopust?

Autor:

Pixabay

Tata je tata bez obzira koliko godina imamo. Gurnut će nam u ruke džeparac iako već odavna primamo plaću koja je možda i veća od njegove. Reći će – nek’ se nađe! 

U Hrvatskoj i još nekim, tradicionalno katoličkim zemljama, danas, na blagdan sv. Josipa, obilježava se Dan očeva. Koliko su očevi važni u odgoju djece, pokazuju brojna istraživanja, no ne treba nam znanost da nam to kaže. I sami znamo što tate u životu znače.

Oni su podrška, sigurnost, ljubav drugačija od majčinske.  I upravo zbog toga dobro je da se mijenja svijest o očinskoj ulozi koja je puno više od pružanja materijalne sigurnosti obitelji.

Tate sve više sudjeluju u odgoju djece, odlaze na roditeljske sastanke, ali i na roditeljski i očinski dopust. Ovaj posljednji uveden je prije otprilike godinu i pol dana, a u prvoj godini otkad je na snazi, koristilo ga je otprilike 60 posto očeva.

Pravo na plaćeni očinski dopust imaju svi očevi, neovisno o radnopravnom statusu majke. Mogu ga koristiti u prvih šest mjeseci od rođenja djeteta. Za jedno dijete očinski dopust je deset dana, a za blizance i trojke, on iznosi 15 dana.

Postoji i roditeljski dopust, koji stupa na snagu nakon rodiljnog, odnosno nakon što prođe prvih šest mjeseci od rođenja djeteta. Traje ukupno osam mjeseci, a može se iskoristiti do osme godine djetetovog života. Očevi ga mogu iskoristiti u cjelosti ili parcijalno, najviše dvaput godišnje u trajanju od minimalno 30 dana. Dosad ga je koristilo samo 4 posto muškaraca. Nadamo se da će se i ta brojka s vremenom povećati.

Znamo, treba hrabrosti da posao u kojem ste tata mata od zanata ostavite na neko vrijeme po strani i budete “samo” tata. Prilično smo sigurni da je ova uloga, osobito kada mame nisu kod kuće, puno uzbudljivija od svakog poslovnog izazova. Vrijeme koje ćete provesti sa svojom djecom, snažna veza koju ćete stvoriti i zajedničke uspomene, ne mogu se mjeriti ni sa čim.

Sretan vam dan očeva!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.