Dalmatinski kafići zatvorili vrata na sat vremena: “Država nas šije 2:0, ali mi ćemo dobiti na penale”

Dalmatinski su ugostitelji u četvrtak zatvaranjem svojih lokala na sat vremena odlučili ukazati na probleme koje im je nanijelo zatvaranje kafića i noćnih klubova.

Više od tisuću ugostitelja iz cijele Dalmacije danas je s u 11 sati i 56 minuta u sklopu akcije ”4 do 12” na sat vremena prestalo posluživati goste kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla struka. Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, ali se proširila na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta.

“Svoje objekte je zatvorila velika većina ugostitelja u Dalmaciji. Samo u Splitu zatvoreno je više stotina lokala, u Zadru s okolicom njih više od dvije stotine – u Zadru, kao i u Hvaru, otvoreni su ostali jedino objekti lokalnih čelnika Hrvatske obrtničke komore, koja iz potpuno nerazumljivih pobuda guši inicijative svojih članova. Ugostitelji naglašavaju kako je sezona bila bolja nego u drugim mediteranskim zemljama, ali ne i dovoljna kako bi se premostilo jaz nastao potpunom karantenom na proljeće, padom broja turista te naprasnim završetkom sezone zbog zatvaranja granica drugih država”, navode organizatori.

Iz Udruženja ugostitelja Split kažu da su se na akciju odlučili jer je zbog pandemije koronavirusa ugrožen opstanak struke, ali i radnih mjesta o kojima samo u Dalmaciji ovise deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji.

“Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti”, rekla je Jelena Tabak iz Udruženja.

”Mislim da nas država šije 2:0, ali ćemo ju dobiti na penale”, poručio je jedan ugostitelj.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Komentiraj