Dalija Orešković: “Svaka ptica svome jatu leti, a jato Damira Vanđelića je dio jata HDZ-a”

Autor:

28.11.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi: „Afera na Geodetskom fakultetu i odgovornost ministrice i premijera“ govorile su zastupnice Anka Mrak Taritas i Dalija Oreskovic.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Dalija Orešković komentirala je prosvjede u Slavoniji i prodaju Fortenove.

Sastanak u ministarstvu za dio prosvjednika nije bio zadovoljavajući. Pritisak na Vladu, očito se, nastavlja.

“Najzanimljivije su mi reakcije koje dolaze iz HDZ-a. Oni vjerojatno misle da su prosvjedi dopušteni samo kad je HDZ opozicija. Tada su dopušteni šatori koji su trajali 555 dana i plinske boce, a kada je obrnuta situacija, onda prava na prosvjed očito ne smije biti”, kazala je.

“Neću tvrditi da su prosvjednici o svemu u pravu, ali sasvim sigurno nije o svemu u pravu niti vlast. Imali smo raspravu u Saboru u kojoj ministrica poljoprivrede ili nije znala ili nije htjela dati odgovore na legitimno postavljena pitanja. Očito je nekih propusta u suzbijanju ove bolesti bilo u samom početku i očito poljoprivrednici nisu dobili zadovoljavajući odgovor o tome što ih sve u ovom procesu čeka. Ako ništa drugo, u komunikacijskom smislu, HDZ-ova vlast je podbacila. Gdje? U Slavoniji koja je njihova utvrda. A to što sada i neke druge političke opcije na ovoj situaciji nastoje ubrati svoje političke poene, to je ono što u političkom prostoru svaka stranka radi”, objasnila je Orešković.

Nakon što su prvotno negirali postojanje svinjske kuge, jučer je dio prosvjednika prozvao tvrtku Agroproteinka za širenje zaraze.

“Najgore je što će se u tom površnom i populističkom karakteriziranju uzroka i posljedica istisnuti iz javnog prostora pravi problemi”, smatra saborska zastupnica.

Fortenova

U srijedu je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe.

“To je očito tradicija Hrvatske, koja nije stasala kao država vladavine prava. Ovdje je Andrej Plenković bio taj koji je putem svoje Borg strukture odabrao sebi svog novog tajkuna. Mislim da se u slučaju Fortenove moramo vratiti na početak ove priče, a to je nezakoniti i u kaznenom smislu sporan lex Agrokor i pitanje je hoće li nakon smjene vlasti Hrvatska imati snage da priču poništi i vrati na sami početak”, kazala je dodajući: “Lex Agrokor je posljedica koruptivnog djelovanja Plenkovićevih ministara pa i njega samog jer način na koji je Zakon donesen suprotan demokratskim postulatima jedne države.”

“Drugo što je ključan problem u ovom slučaju je taj što su zbog lex Agrokora pale sve antikorupcijske institucije. Prvo je počelo s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a i USKOK danas nema ravnatelja jer su se vršili strahoviti pritisci na to tijelo. Imali su i propusta ako pričamo o rješavanju kaznenog aspekta slučaja Borg, a u konačnici vidimo i da će se cijeli DORH zatresti zbog propalog vještačenja teškog preko milijun eura”, istaknula je saborska zastupnica.

Damir Vanđelić

Za subotu je zakazana osnivačka skupština nove političke stranke koju sa suradnicima osniva Damir Vanđelić, nekadašnji šef Fonda za obnovu. Na konferenciji za medije koja je sazvana će Damir Vanđelić, uz izabrano vodstvo, predstaviti plan i program novoosnovane stranke.

Upitana vidi li se u toj priči, Orešković za N1 odgovara: “Ja sam i stranci Centar davnih dana rekla da se u bilo kakvom zajedničkom političkom djelovanju s Damirom Vanđelićem ne vidim i smatram da je to pogrešan smjer. Za mene je Damir Vanđelić također dio HDZ-ovog jata. Predizborno je vrijeme i svaka ptica svome jatu leti, a jato Damira Vanđelića je dio jata HDZ-a.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.