Dalija Orešković: “Ljevica se boji da ne bi uspjela skupiti potpise za referendum o izbornim jedinicama”

Autor:

24.09.2022., Zagreb - Dalija Oreskovic, odvjetnica i saborska zastupnica Centra. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Trenutno se u saborsku proceduru upućuju prijedlozi zakona o izbornim jedinicama, a jedan prijedlog uputila je i Dalija Orešković. U njezinom zastupničkom klubu još su uz nju Anka Mrak-Taritaš i Marijana Puljak, no ovaj prijedlog zakona predala je isključivo u svoje ime. Brojne su spekulacije o problemima u radu stranke Centar, a ovo je još samo jedan slučaj više gdje se, prema kritičarima, to može iščitati. Takve sumnje je Dalija Orešković za Novi List demantirala. 

“Nije ovo umotvorina stranke Centar, pa ni moja, nego GONG-a i prijedlog je sličan SDP-ovom, s razlikom da se Bjelovarsko-bilogorsku županiju raspoređuje u drugu jedinicu. Važno je, međutim, da zakonska inicijativa SDP-a podrazumijeva i izmjenu Zakona o izboru zastupnika te sam ja zato ovaj prijedlog poslala u postupak. Ako će oporba prikupljati zastupničke potpise za otvaranje rasprave o nekom od naših prijedloga izbornih jedinica, lakše će nam biti ako će trebati 30 umjesto 60 potpisa. Dakle, Centar nema ništa s ovim, ali u Klubu je sve u redu, ni prvi ni zadnji put da je neka od nas tri sama nešto predložila”, kazala je Darija Orešković.

Sada je dalija Orešković ostala posljednja od svih u oporbi koja zagovara referendum o zakonu o izbornim jedinicama. Iznimno joj je žao zbog toga, da oporbene stranke s mnogo većim kapacitetima ne traže referendum.

Mislim da se ljevica boji da u 15 dana ne bi uspjela skupiti 400 tisuća potpisa, što bi onda u predizbornoj godini za, primjerice, SDP bila velika percepcijska i reputacijska šteta. Iz tog razloga ne žele preuzeti rizik. Ja to razumijem jer oni mogu izgubiti puno više nego ja. Netko bi mogao reći da je lako meni u mojoj poziciji ovako govoriti. Ali, ako ljevica pokaže da nije spremna boriti se za taj referendum, animirati birače, ne znam hoćemo li ih u tom slučaju moći motivirati da izađu na parlamentarne izbore po zakonu za koji sami tvrdimo da je neustavan, da nije u skladu s odlukom Ustavnog suda”, ističe Dalija Orešković.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.