Gostujući na HRT-u, Martina Dalić je pokušavala uvjeriti građane kako struja zapravo neće poskupjeti. Naime, računi za struju od 1. rujna bit će viši za nekih 20-ak kuna u odnosu na račune tijekom ove godine, ali ti isti računi od 1. rujna bit će za pet kuna niži od računa koje su građani dobivali prošle godine, stoga nema poskupljenja nego će struja zapravo pojeftiniti, objašnjavaju svi mogući vladini stručnjaci.

Pokušala je u to uvjeriti građane i Martina Dalić sinoć na HRT-u.

“Nažalost sutra ćemo morati povećati naknadu za obnovljive izvore energije (OIE), a rezultat će biti i određeno povećanje cijene struje. Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna, što u kontekstu smanjenja PDV-a za struju početkom godine zadržat će račun za struju za građane na razini nižoj nego lani.

Posljedica je to činjenice za su OIE važan sastavni dio ukupno ponude energije. U tom kontekstu su prošlih godina sklopljen je veliki broj ugovor za OIE. Suma tih ugovora zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnje naknade.

To je zahtijevalo da se tijekom prošlih godina postepeno povećava nakanada za OIE, što protekle Vlade nisu učinile. Upravo kako bi se mogle ispunjavati obveze države iz tih ugovora moramo povećati naknadu za OIE. Nisam osobno, kao i svi drugi članovi Vlade, zadovoljna što takvu odluku moramo donijeti, no moramo poštivati ugovore.

Također moramo stizati ciljeve i obveze koje smo prihvatili ulaskom u EU, a oni su vezani uz povećanje OIE u ukupnoj ponudi i proizvodnji struje. Za prosječan račun za prosječnu obitelj ostat će ukupan iznos računa manji za oko 5 kuna nego što im je bio lani”, rekla je Dalić.

Komentiraj