HINA / Srđan ILIĆ / TANJUG

Dačić kaže da Beograd neće reagirati na pritiske EU zbog Prištine

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u petak da Srbiji put u Europsku uniju ostaje prioritet, ali da Bruxeles mora shvatiti da Beograd neće reagirati na pritiske u procesu normalizacije odnosa s Prištinom.

“A često se to radi kako bi Srbiju natjerali da prihvati nešto što nije u njezinu interesu, misleći da mi reagiramo na pritisak”, rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

Komentirao je dijalog o normalizaciji odnosa s Prištinom i otvaranje novih poglavlja kojima EU uvjetuje postizanje sporazuma u srpsko-albanskom dijalogu o Kosovu.

Poglavlja 23, 24, te poglavlje 35, koje se izravno tiče Kosova, uvjetna su poglavlja te “kad god netko u EU procijeni da nemamo dovoljan napredak, može usporiti naše napredovanje” u eurointegracijskom procesu, rekao je Dačić.

“Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum (o uzajamnom priznavanju sveučilišnih diploma) koji su oni rekli da moramo prihvatiti ili neće biti otvorena poglavlja”, rekao je Dačić i ocijenio da rok za otvaranje poglavlja “nije životno pitanje”.

“Nama jest životno važno da idemo k EU, ali nećemo dozvoliti da nas itko ponižava. Nismo mi glupi, mi dobro znamo što oni rade”, rekao je Dačić i ocijenio kako je namjera da se Beograd dovede “u vremenski tjesnac” i da se onda kaže “morate to prihvatiti inače neće biti napretka”.

“Pa ne mora ga biti… Srbija želi u EU, ali ne može u EU bez države”, rekao je Dačić i dodao Srbija treba ići u Uniju “na način kao i svaka druga zemlja, poštujući svoje nacionalne i državne interese”, pa očekujemo “da EU to shvati”.

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignut pod pokroviteljstvom EU u Bruxellesu travnja 2013., dospio je tijekom listopada u novu krizu kad su dužnosnici u Beogradu potvrdili da EU inzistira na primjeni tehničkog dijela sporazuma o telekomunikacijama i to nazvali “ultimatumom”.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo koji vodi tehničke pregovore s Prištinom u Bruxellesu Marko Đurić izjavio je nakon pretposljednjeg kruga pregovora kako se od Beograda traži da se odrekne telekomunikacijske imovine na Kosovu i rekao “da Srbija ne može prihvatiti neprincipijelne ultimatume” te da je “stavljena pred izbor da ili to prihvati ili nema ništa od eurointegracija i otvaranja poglavlja”.

Novi prijepor izbio je jer nije postignut dogovor Prištine i Beograda o uzajamnom priznavanju sveučilišnih diploma.

Komentiraj