Polemika između Hrvatske i Srbije nastavljena je i danas pa je na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača da srpske vlasti trebaju prestati s propagandom koja podsjeća na devedesete odgovorio šef srpske diplomacije Ivica Dačić.

On je u priopćenju naglasio da Hrvatska treba prestati s propagandom i postupcima koji podsjećaju na 40-te godine na nacističku ustašku NDH.

„Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Mili Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. travnju, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav „Za dom spremni“ po stadionima i koncertima, kukasti križevi na terenu na Poljudu, podizanje spomenika ustaškom teroristu Barišiću koji je ubio jugoslavenskog ambasadora, kao i po antifašističkim spomenicima, što je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH”, naveo je on.

“Ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, praktički oslobađanje Marića, najava da će Thompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovno vikati ustaški pozdrav “Za dom spremni“, što je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe”, upitao je Dačić.

Šef srpske diplomacije je u oštroj reakciji naveo i da je to današnja Hrvatska koju vode “nasljednici nacista i ustaša” i nasljednici onih koji su devedesetih protjerali više od 250.000 Srba.

“Tragikomično je da oni danas pozivaju na europeizaciju. Jadan taj EU ako mu sistem vrijednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se cijeli svijet borio”, istaknuo je on.

Dačić je dodao da Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regiji, već da čini sve za regionalnu stabilnost, prenosi N1.

“Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti“, istaknuo je.

Komentiraj