epa

DAČIĆ: “Hrvatska relativizira užasne i genocidne zločine počinjene u NDH”

Preporukom da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” ponekad može nekažnjeno koristiti Hrvatska po tko zna koji put relativizira zločine počinjene u NDH, a Srbima u Hrvatskoj šalje “zastrašujuću poruku”, ocijeno je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Komentirajući preporuku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o iznimkama u korišćenju ustaškog pokliča “Za dom spremni”, Dačić je ocijenio da je to nastavak niza akata službene hrvatske vlasti koji su “u izravnoj suprotnosti s temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Europa i međunarodni poredak”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova (MSP).
“Ovim aktom Hrvatska po tko zna koji put relativizira užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tijekom Drugog svjetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku”, naglasio je Dačić.
Po njegovoj ocjeni, takvo “kompromisno” rješenje Veća koje “otvoreno koketira s predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već i politički nepodnošljivo u 21. stoljeću”.
“Da li itko normalan u Njemačkoj može zamisliti da se pripadnicima Wehrmachta ili SS postrojbi održava komemorativni skup, koji počinje pokličem ‘Sieg Heil'”, upitao je Dačić.
Šef diplomacije pozvao je “predstavnike međunarodne zajednice i visoke dužnoisnike EU da iskoriste svoj utjecaj kako bi se Hrvatska konačno počela ponašati kako priliči državi članici EU i civiliziranog svijeta”, navodi se u priopćenju srbijanskog MSP-a.

Komentiraj