Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

CRO DEMOSKOP Pada potpora radu Plenkovićeve Vlade, ali je premijer i dalje najpozitivniji hrvatski političar

U petak je objavljen novi Cro Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama, koje je provedeno u razdoblju između 2. i 5. siječnja. HDZ je na vrhu povećao potporu, a SDP je drugi s povećanim zaostatkom, dok je podrška Mosta stabilna dva mjeseca. Andrej Plenković i dalje je najpozitivniji hrvatski političar, ispred predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Da su se parlamentarni izbori održali početkom siječnja osvojio bi ih HDZ, koji je dobio potporu 32.5% ispitanika. Na drugom je mjestu SDP sa 24.7%, a treći Most nezavisnih lista sa 8.8%. Slijede Živi zid sa 4.7%, HNS sa 3.5% te HSS sa 2.1%. U uspredbi s prošlomjesečnim rezultatima, HDZ je zabilježio porast potpore od 1.2%, a SDP pad potpore od 0.5%. Most je na +0.1%, a Živi zid na +0.2%.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na dva posto potpore je stranka Pametno, a slijede tri stranke s izborom većim od 1 posto: Stranka Bandić Milan 365 s 1.8%, HSP AS s 1.6% i IDS s 1.4%. Oko 1 posto su zabilježile tri stranke: HDSSB i HSLS (obje po 0.9%) i HSU 0.8%. Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,5%, dok je 11,8% neodlučnih.

Prema izboru ispitanika, najpozitivniji hrvatski političar je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, koji je dobio potporu 23.9%. Slijedi ga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa 13%. Treći najpopularniji odgovor ispitanika bio je ‘Nitko’ s 12.9%.

Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na četvrtom je mjestu s 7.3%. Bernardiću je potpora dosta porasla, jer je u prošlomjerečnom istraživanju imao 4.8%. Na petom se mjestu nalazi Anka Mrak Taritaš s potporom od 7%. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar (5%), Božo Petrov (4.2%), Zoran Milanović (3.8%), Zlatko Hasanbegović (2.4%) i Ivo Josipović (1.9%).

Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 27.8% ispitanika, u odnosu na 32.3% iz prosinca. Za usporedbu, u trećem mjesecu mandata Vlade Zorana Milanovića društvenih optimista bilo je 44.1%.

Čak 60.1% ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u prosincu taj je postotak bio 55.2, a u istom mjesecu mandata Vlade Zorana Milanovića 39.8). Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 70%, dok je među glasačima Mosta taj udio znatno niži i iznosi 36.8%. Glasači SDP-a su znatno rijeđe društveni optimisti (15,8%), a najmanji udio je zabilježen među glasačima stranke Pametno (6,7%).

Razina potpore za politiku i rad Vlade Hrvatske u drugom mjesečnom mjerenju iznosi 56.8% (prema 63.4% iz prvog mjerenja iz prosinca, te 61.9% u drugom mjesečnom mjerenju Milanovićeve Vlade). Vladu ne podržava 26.4% ispitanika.

Vlada Andreja Plenkovića u drugom mjesečnom mjerenju je dobila “mršavu” trojku s prosječnom ocjenom od 2,60 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,62). Nešto višu ocjenu zabilježila je Vlada Z. Milanovića koja je u drugom mjesečnom mjerenju u mandatu zabilježila ocjenu 2,94. Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,67) i Mosta (3,13), dok je najniža zabilježena među glasačima stranke Pametno (2,0) i Živog zida (2,13).

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Republike je za svoj rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,15 (prema 3,22 iz prosinca). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,35 (prije mjesec dana 2,44).

Vladina najava otkupa udjela MOL-a u INA-i najvažniji je događaj mjeseca za ispitanike sa izborom od 25%. Slijede teroristički napadi u Njemačkoj i Turskoj s 16%, iseljavanje iz Hrvatske s 13.2% i afera sa zaraženom piletinom s izborom od 11%, prenosi N1.

Komentiraj