EPA/ETTORE FERRARI

Crkva je “otvorila vrata”, ocjenjuje udruga katolika homoseksualaca

“Jednom odškrinuta vrata” pitanju homoseksualnosti na sinodama o obitelji 2014. i 2015, “neće se moći ponovno zatvoriti”, ocijenila je u nedjelju udruga katolika homoseksualaca, unatoč tomu što se u završnom izvješću sinode homoseksualnost gotovo i ne spominje.

U priopćenju udruge Global Network of Rainbow Catholics (GNRC), koju čine savezi homoseksualaca iz raznih zemalja svijeta, stoji da je GNRC ohrabren Papinom porukom na kraju sinode, u kojoj Sveti Otac osuđuje “zatvorena srca” koja “s visine i površno sude o teškim slučajevima i ranjenim obiteljima”.

Nakon sinode iz 2014. tijekom koje se u više navrata spomenula tema homoseksualnosti, ove je godine o homoseksualnim zajednicama bilo vrlo malo riječi u raspravama i najčešće se spominjala u negativnom kontekstu.

  • Sinoda, koja je trajala od 4. do 25. listopada razmatrala je crkvena stajališta o obitelji, a u završnom dokumentu objavljenom u subotu zauzela je mekši stav prema razvodu i nevjenčanim parovima, ali ne i prema homoseksualcima.

U propovijedi na misi u Bazilici svetog Petra u Rimu Franjo nije govorio o pojedinačnim životnim stilovima, nego je istaknuo da je zadaća crkvenih pastira “dovesti ljude u kontakt sa suosjećajnim milosrđem”.

“Iako sinoda 2015. nije postigla konsenzus o snažnijem uključivanju osoba istospolne orijentacije, cijenimo isprike koje su se čule za njezina trajanja (…) zbog oštrih i netočnih komentara” koji se LGTB zajednici često upućuju, stoji u priopćenju GNRC-a.

Komentiraj