Čovjek s kojim je komunicirao Curić radio je u Odjelu tajne pratnje

Miroslav Ovanin, s kojim se Curić dopisivao oko Mamićeve presice, i dalje radi u MUP-u i nije suspendiran

Miroslav Ovanin – djelatnik MUP-a kojem je drugoosumnjičeni u aferi SMS Blaž Curić dan nakon presice Zdravka Mamića na kojoj je on objavio falsificirane poruke bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, poslao poruku sadržaja “Sinoć sam se uplašio zbog Mamićeve konferencije za novine, ali ispalo je sve OK” – radio je u Odjelu tajne pratnje, dakle jednom od najtajnijih policijskih odjela čiji djelatnici imaju uvid u najpovjerljivije podatke o tome koga policija tajno nadzire u okviru određenih istraga. Nacionalu je to potvrdila nekoć visokopozicionirana osoba iz MUP-a koja o tome ima izravna saznanja, ali nije sigurna radi li Ovanin i dalje u tom odjelu. Nacional je o Miroslavu Ovaninu pisao u prošlom broju, u kontekstu činjenice da sadržaj poruke koju mu je uputio Blaž Curić implicira da su i on i Curić bili upoznati s time da su poruke koje je Mamić predstavio na presici održanoj 4. lipnja prošle godine bile falsificirane. To otvara sumnju da su obojica bila članovi šire grupe koja je plasiranjem lažiranih poruka visokih državnih i pravosudnih dužnosnika, željela uzdrmati vlast i takvim nezakonitim djelovanjem potencijalno dovesti do političkih promjena. Budući da je Curić u HDZ-u bio obični vozač, ali vozač svog kuma i bivšeg suborca Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, a potom je s te pozicije postavljen za vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, postavlja se pitanje je li osoba na toj poziciji mogla samostalno sudjelovati u takvim paraobavještajnim političkim operacijama ili je sve to radio po nečijem nalogu i u nečijem tuđem interesu.

Međutim, činjenica da je Ovanin jedno vrijeme radio u Odjelu tajne pratnje sada otvara i pitanje je li on ta osoba preko koje je Blaž Curić mogao doznati da su protiv Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara iz Belišća i prvoosumnjičenog u aferi SMS, otvorene mjere tajnog nadzora i potom to Vargi dojaviti. Nacional je o statusu Miroslava Ovanina uputio upite MUP-u i USKOK-u. Od MUP-a smo tražili odgovor na pitanje je li Miroslav Ovanin još uvijek njihov djelatnik, na kojim poslovima trenutno radi, je li točno da je radio u Odjelu tajne pratnje i u kojem točno periodu te na kojim je poslovima radio u rujnu 2018., kada su probijene tajne mjere nad Franjom Vargom, i jesu li mu podaci o tome nad kime se provode takve posebne tajne mjere bili dostupni. Također smo pitali je li Ovanin zbog istrage u aferi SMS, u kojoj se spominje njegovo ime, u bilo kakvom posebnom statusu i hoće li eventualno biti suspendiran do dovršetka istrage. Pitali smo jesu li policija, USKOK ili neko drugo nadležno tijelo obavili razgovor s Ovaninom u kontekstu njegove komunikacije s Blažom Curićem, ali i je li utvrđeno da je Blaž Curić imao kontakte s još nekim zaposlenicima MUP-a. Na sva ta pitanja iz MUP-a je stigao samo sljedeći odgovor: “Vezano uz upit koji ste nam dostavili možemo potvrditi da je osoba navedena u vašem upitu zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, međutim, ostale podatke koji se odnose na radna mjesta i poslove koje je obavljao ne možemo ustupiti, s obzirom na to da su sadržaj kadrovskih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova i radi se o klasificiranim podacima. Protiv zaposlenika nije pokrenut nikakav postupak, uključujući i disciplinski. U odnosu na ostatak vaših upita, više podataka ne možemo dati zbog tajnosti izvida.”

Drugim riječima, iz MUP-a su potvrdili da je njihov zaposlenik koji je, kako je utvrđeno, bio u spornom kontaktu s drugoosumnjičenim u aferi SMS, cijelo vrijeme trajanja istrage i dalje neometano radio u MUP-u gdje su mu mogli biti dostupni osjetljivi podaci, a u najmanju ruku posredno i podaci o tome nad kime su se provodile tajne mjere. U kojem je uopće statusu Miroslav Ovanin u istrazi u aferi SMS te jesu li mu mogli biti dostupni podaci o tome nad kime se provode posebne mjere tajnog nadzora, Nacional je poslao upit i USKOK-u, ali do zaključenja broja njihov odgovor na ta i brojna druga pitanja nije stigao. A jedno od pitanja bilo je i hoće li i kada optužnica u aferi SMS biti proširena na ostale članove grupe koja je sudjelovala u osmišljavanju i pripremi plasiranja lažiranih SMS-ova premijera Andreja Plenkovića i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u javnost te zašto je ime potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića izostavljeno iz optužnice protiv Franje Varge i Blaža Curića, iako je on u tom predmetu bio ispitan, a zapisnik o njegovu ispitivanju izostavljen kao jedan od dokaznih prijedloga.

Komentiraj