Mostar, 24.05.2017. - Predsjednik krovne udruge Nacionalne federacije amerièkih Hrvata (NFCA) Steve Rukavina podržao je izmjene Izbornog zakona koje bi omoguæile da Hrvati iz BiH postanu jednakopravni u toj zemlji te je u razgovoru s hrvatskim èlanom BiH Predsjedništva Draganom Èoviæem najavio snažno lobiranje kod vlasti u Sjedinjenim Državama za potporu tim reformama. foto HINA/ es

Predsjednik krovne udruge Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Steve Rukavina podržao je izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile da Hrvati iz BiH postanu jednakopravni u toj zemlji te je u razgovoru s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem najavio snažno lobiranje kod vlasti u Sjedinjenim Državama  za potporu tim reformama.

Kako je priopćeno iz ureda hrvatskog člana BiH Predsjedništva, izborni zakon prepoznat je ključnim u kontekstu nužnosti izgradnje jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda i punog poštivanja njihovog prava na autonoman izbor vlastitih političkih predstavnika i ravnopravno suodlučivanje u institucijama sustava.

„Stoga su njegove izmjene crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići, u čemu stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uživaju punu potporu NFCA kao krovne asocijacije Hrvata SAD-a“, navodi se u priopćenju.

Tekst je objavljen nakon sastanka Čovića i Rukavine kojemu je nazočio i Antun Babić, umirovljeni generalni konzul Republike Hrvatske te član Hrvatskog diplomatskog kluba.

Steve Rukavina istaknuo je čvrstu potporu hrvatskim političkim predstavnicima u BiH u zahtjevima za političkom i društvenom ravnopravnošću Hrvata u BiH, te izrazio punu solidarnost s  problemima s kojima se suočavaju.

„U tom cilju najavljen je intenzivniji nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti SAD-a u cilju njihovog detaljnog upoznavanja s navedenom problematikom i zagovaranje politika koje će unaprijediti poziciju hrvatskog naroda u BiH“, navodi se u priopćenju.

NFCA će pozvati i druge organizacije hrvatskog iseljeništva koje djeluju u SAD da podrže legitimne zahtjeve za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, navodi se..

Sugovornici su, prema priopćenju, razgovarali i o nizu gospodarsko-investicijskih projekata važnih za unapređenje razvojnih perspektiva BiH i opstanak hrvatskog naroda na njegovim stoljetnim ognjištima u Bosni i Hercegovini, kao i projektima koji imaju za cilj bolje povezivanje i suradnju Hrvata BiH s njihovim iseljeništvom u SAD-u.

Komentiraj