Ćorić: “Nadoknada troškova i covid krediti mogu pokriti sve rupe”

Nastavlja se isplata 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta i izdavanje covid kredita za likvidnost. Vlada će podmiriti i fiksne troškove poduzetnika – takozvane komunalije. Iz HUP-a poručuju da predložene mjere nisu dovoljne jer je više od 100.000 radnih mjesta i dalje izloženo propasti. Mjere dugoročno ne pomažu ni ugostiteljima, oni traže manji PDV. Privatni sektor propada, kažu, a u javnom ima novca i za božićnice. Jesu li Vladine mjere dovoljne, kako pomoći ugroženom gospodarstvu i sačuvati zdravlje građana bila je tema emisije Otvoreno HTV-a.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kaže kako vjeruje da će i ove mjere, poput onih donešenih na proljeće, biti efikasne.

“Mjerama koje smo na proljeće poduzeli, spasili smo radna mjesta u hrvatskoj ekonomiji i učinili da hrvatska ekonomija funkcionira i dalje. Ovim setom mjera idemo korak dalje, obzirom da smo bili prisiljeni, zbog zaštite života i zdravlja naših građana, neke od sektora jednostavno ugasiti. Mislimo da nadoknada troškova s jedne strane i kovid krediti s druge, mogu pokriti sve rupe koje su ovim mjerama nastale”, istaknuo je Ćorić dodavši kako kalkuliraju da će se između 80 i 100 tisuća radnika i preko 25 tisuća pravnih osoba javiti za mjere. Kaže da je u pitanju iznos od 580 milijuna kuna na razini 12. mjeseca te 250-300 milijuna kuna za komunalije.

Dodao je da će i tvrtke koje su registrirane u siječnju ili veljači, dakle prije proljetnog lockdowna, biti obuhvaćene mjerama pomoći.

“Kada govorimo o mjeri za spašavanje radnih mjesta, odnosno o mjeri 4 tisuće kuna bitno je da prije svega da firma radi u proteklom mjesecu kako bi se mogli referirati na određeno vremensko razdoblje. Jedini koji nisu obuhvaćeni ovom mjerom su oni koji su počeli raditi jučer, a vjerujemo da takvih nije puno”, kaže Ćorić dodavši da se isto odnosi i na komunalije. Ističe da je jedini uvjet pad prihoda.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da SDP nije zadovoljan Vladinim mjerama i to iz više razloga.

“Ovdje je trebalo unaprijed komunicirati mjere, dakle što se događa ako dođemo do određenog broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru. Uz to je trebalo povezivati i nastavak ove mjere od 4 tisuće kuna za plaću zaposlenika, ali je trebalo i poduzetnike koji redovno plaćaju svoje zaposlenike nagraditi kako bi se pokazalo da država stoji iza njih, što znači da im je trebao biti supstituiran dio prihoda u istom mjesecu prošle godine”, rekao je.

Smatra kako je uz to trebalo vezati i srednju mjeru odnosno smanjiti stopu PDV-a za vino, kavu sokove, ne za žestoka pića, kako bi taj sektor mogao predahnuti.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović, ističe da je ugostiteljski sektor prošli tjedan izdao 170 milijuna kuna fiskaliziranih računa što bi bilo oko 500 milijuna kuna u naredna tri tjedna koliko je najavljeno da će mjere trajati.

“Ovdje u blizini Višnjevca gdje sam ja odrasla je prije 4 godine je izgrađen most u vrijednosti od 1.180.000.000 kn koji ne vodi nigdje. On nije u funkciji već 4 godine i neće biti u funkciji iduće 2-3 godine. Pa oko ova država ima 1.180.000.000 kuna za most koji nije u funkciji i ne vodi nigdje onda mora pronaći sredstava da obešteti ljude kojima je u ovoj situaciji bez presedana onemogućila rad”, poručila je Vučemilović.

Kaže da u pitanju nije samo ugostiteljstvo već i niz drugih grana koje su direktno ili indirektno vezane uz ugostiteljstvo i koje također trpe štetu od ovih mjera. “Donijeti mjeru zatvaranje a ne donijeti odmah paket mjera pomoći već pregovarati i natezati se, to nije ozbiljno”, poručila je.

Komentiraj