CNN objavio prve izlazne ankete američkih predsjedničkih izbora

Sjedinjene Američke Države danas biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, doznat ćemo tijekom noći ako jedan od njih dvojice pobijedi u ključnim saveznim državama.

Prema anketama, Biden vodi u šest tih odlučujućih država – Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Amerikanci dočekuju izbore podijeljeni i nezadovoljni kakvi nisu bili još od doba Vijetnamskog rata 1970-ih. Glasalo ih je već gotovo 100 milijuna. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016., kada je glasalo 138 milijuna ljudi.

I Biden i Trump uvjereni su u isto – svoju pobjedu.

“Osjećam da nas očekuje velika pobjeda”, najavio je Biden, dok je Trump rekao: “Ostvarit ćemo još jednu lijepu pobjedu.”

CNN objavljuje prve izlazne ankete

CNN je objavio svoje izlazne ankete o nekoliko tema i pitanja na koja su odgovarali birači.

Prvo pitanje bilo je što je biračima bila najvažnija stvar prema kojoj su glasali. Da se radi o gospodarstvu reklo je 34 posto ispitanih, rasna nejednakost bila je tema za 21 posto, a koronavirus za 18 posto ispitanih. Kriminal i sigurnost i zdravstveni sustav bili su prevaga za po 11 posto ispitanih.

Upitani što je u ovom trenutku važnije za obaviti, 52 posto birača reklo je da treba suzbiti koronavirus, a 42 posto da treba obnoviti gospodarstvo.

Kad je riječ o naporima koje SAD ulaže u suzbijanje koronavirusa, 48 posto ispitanih u CNN-ovoj izlaznoj anketi smatra da su dobri, dok 51 posto smatra da su loši.

Prva birališta u SAD-u zatvorit će se u 1 sat po našemu vremenu.

Komentiraj