Cijepljena je tek svaka peta osoba iz prioritetne skupine. Kada će na red doći ostali?

U Hrvatskoj je do sad cijepljeno 311.448 građana iz prioritetne skupine – stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zaposleni u zdravstvu i domovima za starije ili korisnici domova. Cijepljeno je, dakle tek 21 posto od prioritetnih pacijenata, kojih je u Hrvatskoj više od milijun i pol, odnosno tek svaki peti prioritetni pacijent, objavio je u nedjelju RTL.

Nastavi li se ova dinamika dobivanja cjepiva, građani mlađi od 65 i dobrog zdravlja doći će na red tek za nekoliko mjeseci, procjene su i obiteljskih liječnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Vesna Potočki, liječnica obiteljske medicine, kazala je da, s obzirom na tempo kojim dobivaju cjepivo, ostali građani na red bi mogli doći možda prije Nove godine.

Također, Hrvatska je od početka distribucije dobila oko 480 tisuća doza cjepiva, a potrošila oko 390 tisuća, što je samo 81 posto iskorištenog cjepiva. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je da su dinamikom cijepljenja zadovoljni, jer je uvijek negdje od 80 do 90 posto potrošenih doza koje im dolaze na tjednoj bazi.

Tu su i problemi s distribucijom cjepiva AstraZenece, koji su dodatno usporili cijepljenje. Prisutno je i veliko nepovjerenje u to cjepivo, s obzirom na slučajeve s nuspojavama. No, ‘zalet’ bi mogli dati premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš, koji su najavili da će se, iako su preboljeli koronu, cijepiti AstraZenecom.

Komentiraj