Cijene naftnih derivata porasle četvrti tjedan zaredom

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Maloprodajne cijene naftnih derivata u utorak su porasle, benzini u prosjeku za 27 lipa po litri, a dizeli za prosječno 23 lipe, što je četvrti tjedan za redom da cijene goriva na hrvatskom tržištu rastu.

Podaci s portala i aplikacije o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva www.min-go.hr, pokazuju da se, ovisno o kompaniji i njihovoj ponudi pojedinih goriva, cijene eurosupera 95 najčešće kreću u rasponu od 8,63 do 8,78 kune po litri, a eurodizela od 7,77 do 7,96 kuna po litri.

Po podacima portala cijenegoriva.info, u posljednja četiri tjedna litra eurosupera poskupjela je za ukupno 56 lipa te je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 28 kuna, dok su cijene eurodizela u tom razdoblju porasle za ukupno 53 lipe, pa za prosječni spremnik od 50 litara sada treba izdvojiti 26,5 kuna više nego prije četiri tjedna.

Tržište naftnih derivata u Hrvatskoj je slobodno i cijene u konačnici ovise o odluci trgovaca, no na njih ponajviše utječu cijene derivata na tržištu Mediterana i kretanje tečaja dolara.

Inače, prošli su tjedan cijene nafte na svjetskim tržištima porasle treći tjedan za redom, pa je u petak cijena barela na londonskom tržištu iznosila 40,39 dolara, što je 4 posto više nego tjedan dana prije, dok je na američkom tržištu barel prošloga tjedna poskupio 7 posto, na 38,69 dolara.

Početkom ovog tjedna cijene nafte su, pak, kliznule na međunarodnim tržištima ispod razine od 40 dolara nakon što je Iran raspršio nade da bi se mogao u kratkom roku priključiti inicijativi za koordinirano zamrzavanje proizvodnje. Na londonskom je tržištu u ponedjeljak cijena barela pala 1,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,2 dolara, a na američkom tržištu je pala za 1,13 dolara, na 37,37 dolara.

“S obzirom na to da je barel sirove nafte tipa Brent opet ispod 40 dolara, kreće se oko 39,53 dolara, i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6,81 (deset lipa niže nego prije tjedan dana), te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega ne bi trebali očekivati veće promjene cijene goriva”, procjenjuju na portalu cijenegoriva.info.

Komentiraj