Cijene nafte iznad 78 dolara

Autor:

Pixabay

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka prevagnula nad prognozom rekordne proizvodnje u SAD-u i strahovanjima za potražnju zbog slabog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 72 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,31 dolar. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 73,01 dolar.

Tržišta u ovom tjednu balansiraju između zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka zbog eskalacije oružanih sukoba i nagovještaja slabe potražnje.

Jemenski Huti nastavili su s napadima u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom u znak potpore Palestincima, a napetost u regiji zaoštrili su izraelski napadi na Libanon. SAD je pak oformio koaliciju koja pokušava presresti napade.

Potporu cijenama pruža i smanjena opskrba iz Libije zbog blokade naftnog polja Sharara koje dnevno može proizvesti do 300 tisuća barela.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju. Potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos rekao je u srijedu da je eurozona u četvrtom tromjesečju vjerojatno stupila u recesiju i da su izgledi za rast aktivnosti i dalje slabi.

Značajniji rast cijena zakočila je u srijedu i prognoza američke vlade da će proizvodnja u ovoj godini dosegnuti rekordnu razinu.

“Čini se da je tržište trenutno dobro opskrbljeno, što cijene drži blizu niskih razina iz prethodnih dana”, rekao je Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA-e. “Ništa što smo vidjeli proteklih tjedana ne mijenja tu činjenicu pa su tržišta oscilirala, ali se u konačnici nisu puno pomakla”, dodao je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 78,28 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.