Chelsea ostvario gubitak od 121,3 milijuna funti

Engleski premierligaš Chelsea imao je ukupni neto gubitak od 121,3 milijuna funti (148,65 milijuna dolara) u prošloj sezoni zbog izvanrednih troškova i gubitka prihoda nakon što su prijašnjem vlasniku Rusu Romanu Abramoviču nametnute sankcije, objavio je londonski klub.

Abramovič je početkom ožujka prošle godine stavio klub na prodaju nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije britanske vlade protiv njega zakomplicirale su proces prodaje.

Chelseaju nije bilo dozvoljeno prodavati ulaznice, što je rezultiralo gubitkom prihoda dok je njihova operativna potrošnja također bila smanjena zbog vladinih ograničenja do završetka prodaje krajem svibnja.

“Tijekom tog razdoblja klub je bio ograničen u nizu područja uključujući prodaju ulaznica na dan utakmice i sezonskih ulaznica, prodaje robe, prihvaćanja rezervacija događaja, kao i potpisivanja ugovora s igračima te komercijalnim sponzorskim partnerima što je rezultiralo izvanrednim troškovima i gubitkom prihoda”, navodi Chelsea.

“Nadalje, očekuje se da će neka od ovih ograničenja imati utjecaj na financijske rezultate u narednim godinama zbog dugoročnog utjecaja ograničenja na sklapanje novih ugovornih aranžmana”.

Međutim, prošle godine promet Chelseaja povećao se sa 434,9 na 481,3 milijuna funti. To je uglavnom zbog povećanja prihoda od utakmica i komercijalnih prihoda jer su se navijači vratili na stadione nakon pandemije koronavirusa.

Komercijalni prihod kluba također je porastao na 177,1 milijuna funti zahvaljujući neto povećanju prihoda od novih sponzorskih ugovora i obnavljanja postojećih partnera.

Sve gore navedeno pridonijelo je bilježenju gubitka prije umanjenja vrijednosti igrača i jednokratnih troškova od 26,6 milijuna funti te ukupnog neto gubitka od 121,3 milijuna funti.

“Unatoč gubitku u godini i operativnim izazovima zbog sankcija, klub se nastavlja pridržavati financijskih propisa UEFA-e i Premier lige”, istaknuo je engleski klub.

Investicijska grupa predvođena američkim biznismenom Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom kupila je Chelsea te su u dva navrata uložili više od 600 milijuna eura (645,78 milijuna dolara) u transfere igrača.

Klub je trenutačno deseti na ljestvici, ali plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka u kojem će igrati protiv Real Madrida.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner