Četkice za zube – ogromna cyber prijetnja, upozoravaju stručnjaci za sigurnost

Autor:

Jeste li svjesni da, dok ujutro još sneni perete zube, u ustima držite pravo oružje, prijetnju globalnoj sigurnosti?

Stručnjaci za sigurnost, upozorili su da bi milijuni hakiranih četkica za zube mogli biti iskorišteni u masovnom cyber napadu.

Pametne četkice mogle bi se međusobno povezati u botnet – mrežu kompromitiranih računala, što bi omogućilo DDoS, cyber napad u kojem se uskraćuje usluga za poslužitelje, a meta su mu najčešće velike tvrtke, banke, medijske kuće.

DOSSIER: Danas gadgete koriste već predškolci a internet je sve opasniji

Četkice za zube samo su jedna od potencijalnih prijetnji. To su, upozoravaju stručnjaci za sigurnost, svi uređaji koje možemo povezati s internetom.

“Svaki uređaj koji je spojen na internet potencijalna je meta – ili se može zloupotrijebiti za napad”, rekao je Stefan Züger, stručnjak za cyber sigurnost iz tvrtke Fortinet Switzerland. Züger stoga savjetuje vlasnicima pametnih tehnologija da se informiraju i zaštite navrijeme.

“U protivnom ćete prije ili kasnije postati žrtva – ili će vaš vlastiti uređaj biti zloupotrijebljen za napade”, rekao je za Aargauer Zeitung.

Jedna od tema ovogodišnje CES-ove konferencije koja se u siječnju održava u Las Vegasu, a na kojoj se predstavljaju proizvodi i tehnologije IT industrije, bio je upravo povećan rizik od cyber napada zbog porasta popularnosti raznih gadgeta, među kojima je i pametna četkica za zube.

“Primijećen je dosad neviđeni rast zloćudnih botneta, s udvostručenjem aktivnosti u siječnju. Ove konstantno povišene razine ukazuju da je u tijeku opasan novi val kibernetičkog kriminala“, poručuju iz IT tvrtke Netscout, a prenosi The Independent.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.