Češka filharmonija i Jiří Bělohlávek u Lisinskom

Nacional

Dvije sezone nakon rasprodane dvorane Lisinski, na istom mjestu ponovno će nastupiti češki maestro Jiří Bělohlávek i Češka filharmonija – 27. veljače taj orkestar u Zagrebu nastupa s pijanistom Kirillom Gersteinom, a izvest će djela Dvořáka i Čajkovskog.

Pod ravnanjem maestra Jiříja Bělohláveka 7. travnja izlazi album sa simfonijama i trima solističkim koncertima Antonína Dvořáka. Povijest Češke filharmonije obiluje slavnim imenima, poput Gustava Mahlera koji je upravo taj ansambl odabrao za praizvedbu svoje “Sedme simfonije”, i uspješnim koncertima koji su omogućili gostovanje orkestra u Berlinu, Tokiju, Carnegie Hallu u New Yorku i NCPA dvorani u Pekingu. Sljedeće koncertne sezone slušat će ih publika bečkog Musikvereina i Konzerthausa te londonskog Royal Festival Halla. Češka filharmonija za svoje albume osvojila je deset nagrada Grand Prix du Disque de l’Académie Charles-Cros, pet Grand Prix du Disque de l’Académie française, nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu te nominacije za nagrade Grammy i Gramophone.

Jiří Bělohlávek počeo je surađivati s Češkom filharmonijom 1973. i ta suradnja traje do danas jer je on njen šef-dirigent. Nedavno je postao glavni gostujući dirigent filharmonije iz Rotterdama. Uz intenzivan rad sa simfonijskim ansamblima, nastavio je i rad u operi, dirigirajući vrsnim produkcijama Berlinske opere, Covent Gardena, opere u Glyndebourneu, njujorške Metropolitan opere, a neposredno prije dolaska u Zagreb ravnao je novom produkcijom Dvořákove “Rusalke” u Bečkoj državnoj operi. Bělohlávek podučava nove dirigente na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu i predsjednik je festivala Praško proljeće. Bělohlávek je i prvi dirigent nakon Herberta von Karajana koji je dvije godine zaredom osvojio nagradu Gramophone za orkestralnu snimku.

Komentiraj