Dusko Marusic/PIXSELL

CEROVAC "Sindikati, za Vladu, očito nisu ozbiljan partner"

Predsjednik Štrajkaškog odbora u pulskom Uljaniku te čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izrazio je u ponedjeljak nezadovoljstvo što sindikati još nisu službeno upoznati o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u radni posjet Uljaniku i 3. maju smatrajući kako je očito da sindikati za Vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su u 9 sati počeli sastanak u Banskim dvorima, a kako je ranije najavljeno, kinesko će izaslanstvo posjetiti i brodogradilišta Uljanik i 3. maj.
“Zanimljivo je da o predstavniku radnika, radilo se o članu Radničkog vijeća ili predstavniku sindikata nije se razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudjeluju u razgovorima. Želio bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namjere organizatora dolaska kineskog izaslanstva i Uprave. Sindikati, za njih,  očito nisu ozbiljan partner” – kazao je za Hinu Boris Cerovac.
Poručio je  kako očekuje da Vlada “prestane uvjeravati građane da je moguć život samo od banaka, osiguravajućih društava, trgovina, turizma i djelatnosti koje ne pridonose novoj vrijednosti već su teret proračuna”.
“Stoga, pozivam Vladu i ostale političare da sačuvaju brodogradnju, gotovo posljednju industrijsku granu, da isplati zaostale plaće radnicima, dugovanja kooperaciji i dobavljačima materijala i postavi brodogradilišta na zdrave noge uz stalni nadzor poslovanja”, poručio je Cerovac.
Uz predsjednika Vlade, na sastanku u Banskim dvorima sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan.
Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka.
Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu “16+1”, a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.
Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o “jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa”, čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

Komentiraj