Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Cerar za priznanje Guaidoa, vlada podijeljena

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je kako se nada da će premijer Marjan Šarec prihvatiti njegov prijedlog da Slovenija prizna Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele dok se u toj zemlji ne održe novi izbori, no to pitanje dijeli vladajuću koaliciju koja nema čvrstu većinu u parlamentu.

“EU smatra da su izbori na kojima je pobijedio (predsjednik Nicolas) Maduro bili nelegitimni i nepošteni i da su potrebni novi izbori. Slovenija mora biti na pravoj strani, na strani vladavine prava, zato moramo brzo djelovati i priznati Guaidoa kao privremenog predsjednika”, kazao je Cerar novinarima koji prate njegov posjet SAD-u.

“Moramo brzo djelovati jer su nas mnogi s priznanjem Giuaidoa već pretekli”, naglasio je slovenski šef diplomacije.

Vlada Marjana Šareca, kako se očekuje, o Cerarovu prijedlogu raspravljat će tijekom dana na redovitoj sjednici, ali nije jasno kako će se o tome odrediti jer stajalište koalicijskih partnera nije jedinstveno, prenose slovenski mediji.

Socijaldemokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) su za to da se o prijedlogu Cerara najprije raspravlja u parlamentu, što bi moglo potrajati, a o cijelom problemu nije se izjasnio ni premijer Šarec.

Ljevica (L) koja iz opozicije manjinskoj vladi osigurava većinu zastupničkih glasova odlučno je protiv priznavanja Guaidoa jer smatra da iza svega stoje Sjedinjene Države te da je riječ o miješanju u unutarnja pitanja te južnoameričke zemlje na što ni EU nije smjela pristati.

Komentiraj