Cerar tvrdi da je Francuska u arbitražnom sporu s Hrvatskom na strani Ljubljane

Hina

S odlukom arbitražnog suda o granici između Slovenije upoznala se i francuska vlada koja se nada da će pravorijek europskih arbitara biti ispoštovan, objavio je u četvrtak popodne na svom twitter profilu slovenski premijer Miro Cerar, dodajući da osobno pozdravlja takvo stajalište.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je na svojim internet stranicama u rubrici u kojoj odgovara na pitanja novinara, a ne u onoj kojom iznosi službene izjave, slovensko-hrvatski arbitražni zaplet, odgovorivši na pitanje koje je glasilo: “Kakav je francuski stav o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva?”.

U odgovoru na tako postavljeno pitanje se navodi kako se Francuska, nakon što je uzela na znanje presudu arbitara, jednako kao i potpredsjednik Komisije Timmermans i mnogi europski partneri, nada kako se teritorijalni prijepor može uskoro konačno riješiti “u konstruktivnom duhu, duhu pomirenja i dijaloga, te da bi to bilo u korist Europske unije i regionalne stabilnosti zapadnog Balkana”.

Slovenski mediji javljaju da slovenska vlada nastavlja snažno lobirati kako bi što više država dobila za svoje stajalište kako je arbitražna presuda obvezujuća i za hrvatsku stranu.

Ukoliko Hrvatska do kraja ove godine ne bi pristala na implementaciju presude, sugeriraju neki mediji bliski diplomatskim izvorima, Ljubljana će za njeno izvršenje tražiti formiranje međunarodne komisije, a možda i tužiti Hrvatsku Sudu EU-a jer smatra da je presuda postala dio europskog pravnog poretka, odnosno pravne stečevine.

Komentiraj