Čelnik poljskog protuvladina prosvjeda priznao je u četvrtak da je uzimao novac iz te organizacije, zadavši udarac parlamentarnoj oporbi, ali je rekao kako su financije bile namijenjene za posao koji je obavio.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda (PiS) pozvala je oporbu da prekine veze s Mateuszom Kijowskim, čelnikom Odbora za obranu demokracije (KOD). Pripadnici oporbe su isto tako zatražili brzo objašnjenje.

Poljski dnevnik Rzeczospolita i portal vijesti Onet.pl izvijestili su kako je Kijowski prebacio više od 90.000 zlota (22.000 dolara) iz donacija KOD-u na svoj privatni račun.

Ta vijest pada u doba trećeg tjedna prosvjeda oporbenih zastupnika u parlamentu koji su blokirali glavnu sabornicu 15. prosinca zbog prijedloga PiS-a da se ograniči pristup medija parlamentu.

Kijowski, koji je organizirao desetke prosvjeda prošle godine protiv vlade, ustvrdio je da su novci prebačeni za ranije ugovoreni rad za KOD.

Zastupnici, od kojih su mnogi bliski Kijowskom, naizmjence sjede u parlamentu tijekom njegova blagdanskog prekida zasjedanja, obećavajući nastaviti prosvjed dok PiS ne ponovi glasovanje o proračunu za 2017. koje se 15. prosinca odigralo u pomoćnoj dvorani jer je oporba blokirala glavnu sabornicu.

Komentiraj