UŽIVO: Utrka i dalje neizvjesna, konačne rezultate mogli bi čekati danima

SAD bira 46. predsjednika između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena.

Izlaznost je najveća u povijesti, više od 150 milijuna Amerikanaca dalo je svoj glas. No, njih više od 100 milijuna glasalo je dopisno, pa je prebrojavanje glasova usporeno.

Trump je od srijede najavljivao pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat. Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

23:05 

Facebook zatvorio pro-Trumpove grupe koje pozivaju da se spriječi “krađa glasova”

22:35 Biden se obraća okupljenima u Delawareu

Predsjednički kandidat rekao je da je danas bio na sastanku vezanom za koronavirus. “Suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene u pandemiji”, poručio je tom prilikom. Potom se osvrnuo na izbore.

“U SAD-u je glas svetinja. Nitko osim birača ne bira predsjednika. Svaki glas se mora prebrojati. Nekada je potrebno malo strpljenja, ali našem sustavu svi zavide. Senatorica Harris i ja ne sumnjamo da ćemo biti pobjednici kad se sve prebroji. Molim vas da ostanete mirni. Broji se i uskoro ćemo znati. Hvala vam na strpljenju. Bog vas blagoslovio i bog blagoslovio naše vojnike”, rekao je.

 

Koliko još glasova treba prebrojiti u ključnim državama?
  • Arizona – 450.000 glasova
  • Georgia – 47.000 glasova
  • Nevada – nije poznato
  • Sjeverna Karolina – nije poznato
  • Pennsylvanija – 370.000 glasova

 

Stanje u ključnim državama po razlici u glasovima

Stanje u ključnim državama kada se radi o razlici u glasovima:

  • Joe Biden vodi u Nevadi s 11.438 glasova prednosti
  • Donald Trump vodi u Georgiji sa 12.835 glasova prednosti
  • Joe Biden vodi u Arizoni sa 68.129 glasova prednosti
  • Donald Trump vodi u Sjevernoj Karolini sa 76.737 glasova prednosti
  • Donald Trump vodi u Pennsylvaniji sa 108.602 glasa prednosti

21:15 Počelo obraćanje dužnosnika iz Georgije

Novinarima je izjavu Gabriel Sterling koji je otkrio koliko glasova još treba izbrojiti.

“Evo par detalja o tome gdje smo. Ovo se može promijeniti dok prijeđem ulicu. Preostalo je još 47.277 koje još treba izbrojiti”, rekao je i prebrojao koliko glasova je iz kog okruga te kakvo je stanje u kakvom okrugu.

20.15 Rezultate izbora za Nevadu mogli bismo doznati do kraja vikenda

Službenik Joe Gloria, iz okruga Clark u Nevadi rekao je kako očekuje da će svi glasovi proći kroz sustav do subote ili nedjelje. Čini se da ćemo rezultate za tu državu čekati još danima.

19:46 Na Twitteru se oglasio Joe Biden i poručio ljudima da ostanu smireni

“Ljudi, budite smireni. Glasovi se broje i sretni smo zbog ovoga kako sada stojimo”, napisao je Biden. ,

18:39 Bidenov voditelj kampanje apelira na strpljenje dok traje prebrojavanje glasova

Bidenov voditelj kampanje Jen O’Malley Dillon apelira na strpljenje dok rezultati i dalje pristižu. Iako priča napreduje vrlo pozitivno za Bidena, tvrdi Dillon, prebrojavanje još traje i trajat će još neko vrijeme.

“Mislim da je razvoj priče vrlo pozitivan, ali svejedno moramo ostati strpljivi i smireni. Brojanje se upravo odvija i potrajat će. Apsolutno smo uvjereni da će Joe Biden biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Dillon.

 

18:15 Joe Biden povećao prednost u Nevadi

Biden je povećao je prednost u Nevadi, sada ima oko 12.000 glasova prednosti.

18:11 Čeka se još glasova iz Nevade

Dužnosnici u okrugu Clark u Nevadi, koji uključuje Las Vegas, trebali bi iznijeti nove podatke o broju glasova, javlja CNN.

18:08 Sud u Georgiji odbio žalbu Trumpove kampanje na brojanje glasova

Trumpova kampanja je uložila žalbu na brojanje glasova u Georgiji. Tužili su jer su rekli da brojači manipuliraju glasovima. Kada ih je sud tražio dokaze, nisu imali nikakve, pa je tužba odbačena.

 

17:45 Trumpova kampanja održava konferenciju i žale se na regularnost izbora

Iz Trumpove kampanje se žale na regularnost izbora. Tvrde kako su podnijeli tužbe za Nevadu te kako osporavaju regularnost glasova. Poručili su kao su u Nevadi glasali ljudi koji nemaju prebivalište u toj državi.

17:30 Trump se još jednom oglasio na Twitteru o navodnoj izbornoj prevari

Trump se ponovno oglasio na Twitteru govoreći o izbornoj prevaru.

“Tužit ćemo sve države u kojim se tvrdi da je Biden pobijedio za izbornu prevaru. Imamo puno dokaza, provjerite u medijima. Pobijedit ćemo”, napisao je Trump.

 

17:00 Bidenov stožer najavio konferenciju za novinare u 17 sati po hrvatskom vremenu

Stožer Joea Bidena najavio je da će se u 17 sati po hrvatskom vremenu održati konferencija za novinare.

Voditelj kampanje Jen O’Malley Dillon i stariji savjetnik Bob Bauer na konferenciji će izvijestiti o napretku u borbi za mjesto američkog predsjednika dok se glasovi i dalje broje.

 

16:44 Glavni državni odvjetnik Pennsylvanije kritizirao Trumpove pokušaje da stopira brojanje glasova

Glavni državni odvjetnik Pennnsylvanije Josh Shapiro kritizirao je Trumpove napore da stopira brojanje glasova u toj državi.

“Neću dopustiti nikome da zaustavi proces brojanja. To su legalni glasovi i bit će prebrojeni”, rekao je Shapiro za MSNBC.

“Trumpova retorika mora prestati. Kampanja je gotova”, dodao je Shapiro.

 

16:22 OESS optužuje Trumpa za „flagrantnu zloporabu ovlasti”

Međunarodni promatrači OESS-a optužili su u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trump za „flagrantnu zloporabu ovlasti” jer je zatražio da se prekine prebrojavanje glasova prije kraja izbornog procesa.

„Doista zabrinjava to što je američki predsjednik zatražio da se prekine prebrojavanje glasova usred Bijele kuće, odnosno sa svim simbolima vlasti oko sebe, jer je navodno pobijedio. To je bilo flagrantna zloporaba ovlasti”, ocijenio je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator međunarodnih promatrača zaduženih za praćenje američkih izbora, u intervjuu za njemački dnevni list Stuttgarter Zeitung.

Također je ponovio da su „Trumpove optužbe u vezi izborne manipulacije neutemeljene”.

OESS je već u srijedu ocijenio da su optužbe američkog predsjednika „neutemeljene”.

Trump je optužio demokrate da su mu „ukrali” pobjedu zbog predaje dopisnih glasova nakon zatvaranja birališta.

„Naše kolege još uvijek su na mjestu događaja i mogu potvrditi da su također pušteni i izborni promatrači različitih političkih skupina i da se dopisne glasove i dalje pravilno prebrojava”, rekao je Link.

Po njemu, nema „nikakvih naznaka sustavnih problema”, nego se upravo suprotno „plimu dopisnih glasova obrađuje iznimno profesionalno”.

OESS strahuje od dugoročnih posljedica dovođenja u pitanje izbornog procesa po američko javno mnijenje zbog rizika od radikalizacije.

„Glavni razlog za zabrinutost je da se Sjedinjene Države ne uspiju otarasiti duhova koje je Trump zazvao”, rekao je Link.

Po njegovu mišljenju, „čak i ako on prizna poraz i povuče se s dužnosti kako treba, njegove pristaše, potaknute takvom retorikom, mogle bi pomisliti da je nasilje legitiman alat jer se više ne osjećaju demokratski zastupljenima”.

„Ta opasnost potrajat će nakon izbora puno dulje”, upozorio je.

Tijek događaja:

15.40 Državna tajnica Arizone poručila “Naravno da ćemo prebrojati sve glasove”

Državna tajnica Arizone Katie Hobbs, reagirajući na prosvjede koji se zbivaju ispred mjesta gdje se broje glasovi, poručila je kako će se prebrojiti svi glasovi.

“Ne razumijem cilj ovih prosvjednika. Naravno da ćemo prebrojati sve glasove. Zakon nas obvezuje na to”, rekla je Hobbs u intervjuu za NBC.

15:40 Aktualni američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru u četvrtak ujutro nedugo nakon Bidena.

“Prestanite s brojanjem”, napisao je velikim slovima s uskličnikom.

15:00 Izborni stožer Donalda Trumpa najavio je “veliku objavu” oko 17 i 30 sati po našem vremenu u Las Vegasu u Nevadi.

Nevada još ima oko 25% glasova za izbrojati, a to je oko 400.000 listića. Joe Biden ima blagu prednost od oko 7.500 glasova pa je situacija još uvijek neizvjesna.

14:50 Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u četvrtak ujutro se oglasio na Twitteru. “Svaki se glas mora prebrojati”, napisao je.

14:40 CNN je objavio kada će se lokalni dužnosnici iz tri ključne države obratiti s novim podacima:

Georgia – oko 17 sati po našem vremenu. Trenutno je oko 18.000 glasova razlike imeđu Trumpa i Bidena, a preostalo je još oko 90.000 glasova za brojanje.

Nevada – oko 18 sati po našem vremenu. Biden u Nevadi ima prednost od oko 8.000 glasova.

Arizona – oko 3 ujutro po našem vremenu. Ostalo je 275.000 glasova za prebrojati, pa je, unatoč Bidenovom vodstvu, još uvijek moguć preokret.

14:35 Senator Pennsylvanije Bob Casey rekao je da je siguran da Joe Biden osvaja izbore u toj državi te da mu samo glasački listići Philadelphije, koji se još prebrojavaju, mogu donijeti pobjedu.

“Biden može pobijediti, posebno kad stignu glasovi iz Philadelphije. U tom je gradu dosad izbrojano samo 70% glasova, a to bi moglo prevagnuti u Bidenovu korist”, rekao je Casey za CNN.

U Pennsylvaniji još treba izbrojati oko 750.000 glasova pristiglih poštom.

14:30 U okrugu Fultonu u Georgiji prebrojavaju se posljednji glasovi. Konačni rezultati mogli bi stići oko 17 sati po našem vremenu.

U toj državi Trump vodi ispred Bidena za samo 18.000 glasova. Još treba prebrojati 4 posto glasova u Georgiji.

13:00 Ishod američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali ekonomski su problemi u koronakrizi dobro poznati a njihovo će rješenje uvelike ovisiti o odnosu snaga između Bijele kuće i Senata.

12:30 Trenutna situacija u ključnim državama:

Arizona – 11 elektorskih glasova, AP i Fox News procjenjuju pobjedu Bidena, no nije još gotovo. Biden vodi 50,5% prema 48,1%. Prebrojano je 86% glasova. Trump bi treba osvojiti najmanje dvije trećine preostalih glasova za pobjedu. Novi podaci: Očekuju se u četvrtak navečer.

Georgia – 16 elektorskih glasova, Trump vodi sa 49,6% prema 49,1%. Prebrojano je 95% glasova. Bidenu treba 60% preostalih glasova za pobjedu. Novi podaci: Državni je tajnik objavio da se konačni rezultati očekuju danas.

Nevada – 6 elektorskih glasova, Biden vodi sa 49,3% prema 48,7%. Prebrojano je 86% glasova. Pretpostavlja se da će većina dopisnih glasova otići Bidenu. Novi podaci: Konačne rezultate očekuju danas popodne.

Sjeverna Karolina – 15 elektorskih glasova, Trump vodi 50,1% prema 48,7%. Prebrojano je 95% glasova. Bidenu trebaju dvije trećine preostalih glasova za pobjedu. Novi podaci: Glasovi se primaju do 12. studenog pa će se konačan rezultat dugo čekati.

Pennsylvania – 20 elektorskih glasova, Trump vodi sa 50,7% prema 48,1%. Prebrojano je 89% glasova. Većina glasova koji se tek trebaju prebrojati, dolazi iz jakih deokratskih urbanih područja. Novi podaci: Konačne rezultate očekuju u petak, no Trump je već doveo u pitanje glasove pristigle nakon 3. studenog i traži da ih se ne prizna.

Michigan – 16 elektorskih glasova, Bidenova pobjeda. Trump pokušava osporiti dopisne glasove.

Wisconsin – 10 elektorskih glasova, Biden vodi sa 49,4% prema 48,8%. Ako pobjeda bude s manje od 1% razlike, Trump ima pravo tražiti ponovno prebrojavanje što su već i najavili iz njegovog stožera.

12:35 Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade diljem svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava.

Svijet na američke izbore reagira zabrinutošću, nadom, ironijom

12:20 Policija u Portlandu proglasila je nemire, uhitila 11 osoba i zaplijenila pirotehnička sredstva, čekiće i pušku, a guvernerka Oregona Kate Brown angažirala je Nacionalnu gardu kao odgovor na prosvjede noću nakon izbora za američkog predsjednika. U New Yorku je policija izvijestila da je uhitila 50 osoba u prosvjedima koji su se kasno u srijedu proširili gradom.

10:15 Na društvenim mrežama pojavile su se snimke koje pokazuju naoružane policajce koji čuvaju glasačko mjesto u okrugu Maricopa u kojem se još broje glasovi. Zgradu su okružili Trumpovi pristaše, od kojih su neki bili naoružani. Pozvana je policija, a brojanje nije zaustavljeno.

Prosvjed pristaša Trumpa ispred izbornog centra u Arizoni

09:30 Odvjetnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani u srijedu je skupu Trumpovih pristaša u Philadelphiji žestoko kritizirao legitimitet dijela glasova na američkim izborima.

“Mislite li da smo glupi? Mislite da smo budale?”, vikao je Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka.

09:05 Najveći okrug u Arizoni objavio je nove rezultate nakon prebrojavanja drugog dijela glasova čime se prednost Joea Bidena u toj državi smanjila na samo 10.000 glasova razlike.

08:40 “Nevada je spremna na bilo kakve zakonske izazove koje bi im Donald Trump eventualno mogao nametnuti kad su u pitanju izborni rezultati”, kazao je državni odvjetnik te države Aaron Ford za CNN. Dodao je da se osjećaju prilično otporno, jer već imaju iskustva s Trumpom.

“Tužio nas je već dvaput, možda triput. Svaki put je moj ured uspio pobiti te tužbe. Imamo jako puno sigurnosnih mehanizama kojima se sprečava prevara na izborima, od provjere potpisa do jedinstvenih barkodova koji su dio procesa. Mislimo da je sustav neprobojan kad se radi o ovakvim izazovima“, kazao je Ford.

08:25 Na Twitteru se pojavio video simpatizera Donalda Teumpa koji u dva različita grada zahtjevaju dvije različite stvari. U Detroitu u Michiganu, okupila se gomila koja je tražila da se prestanu prebrojavati glasovi jer se Joe Biden približavao Trumpu. S druge strane u okrugu Maricopa u Arizoni “trumpovci” su tražili sasvim suprotno – da se nastavi s brojanjem glasova jer je ondje Trump počeo smanjivati razliku.

08:00 U Portlandu u Oregonu nacionalna garda aktivirana je nakon protu-Trumpovog prosvjeda u kojem se pozivalo da se svaki glas prebroji Prosvjed je postao nasilan, a svjedoci govore o razbijenim izlozima trgovina.

Policija u Minneapolisu uhitila je prosvjednike nakon što je njih 200 blokiralo glavnu cestu. Američki mediji rekli su da je skupina prosvjedovala protiv Donalda Trumpa i njegovog poziva da zaustavi brojanje glasova. Slični prosvjedi zabilježeni su i u New Yorku, Philadelphiji i Chicagu.

U Detroitu je došlo do okupljanja simpatizera Trumoa, koji su se okupili ispred centra za brojanje glasova, lupajući po prozorima i vičući: “Zaustavite brojanje.”

PHOTO: EPA/JUSTIN LANE

07:50 U Pennsylvaniji još treba prebrojati više od 700 tisuća glasova. U Pennsylvaniji je trenutno rezultat 50.7 posto za Trumpa i 48.1 za Bidena, čime se Trumpova prednost u toj državi dodatno smanjila.

07:40 U Georgiji je još ostalo oko 90.735 glasova za prebrojati, otkrio je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger. Konferencija za novinare s rezultatima zakazana je za četvrtak poslijepodne po hrvatskom vremenu.

07:30 CNN javlja da Trumpova kampanja razmišlja i o pravnoj akciji u Arizoni i Nevadi jer se glasovi još uvijek broje.

07:20 Trumpov stožer u srijedu je podnio tužbu u Georgiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi, prenosi u srijedu Associated Press (AP).

U presudi kojom se traži pauziranje prebrojavanja stoji da je republikanski promatrač svjedočio situaciji gdje je zaposlenik na biralištu pomiješao neobrađene dopisne glasove s onima koji su obrađeni, piše AP.

Komentiraj